Annons:

FÖRETAG FÅR AVSLAG AV IVO – FÅR INTE UTFÖRA STÄDSERVICE

Företag får avslag av IVO för att utföra städservice. Foto: Pixabay

FÖRETAG FÅR AVSLAG AV IVO – FÅR INTE UTFÖRA STÄDSERVICE

Företaget Silwer Bemanning har fått avslag av Inspektionen för vård och omsorg, IVO, beträffande städservice inom LOV. Företaget har bedrivit städservice åt brukare i kommunen sedan 2017.

Annons:

Inom socialnämndens verksamhetsområde tillämpas lagen om valfrihet, LOV, och tillämpningsområdena väljs av kommunerna själv. 

För Vimmerby kommun innebär LOV att en brukare, som beviljats insatsen städ, kan välja mellan att låta kommunens hemtjänst utföra den eller anlita något av de företag som är godkända för uppdraget.

Det aktuella företaget Silwer Bemanning har varit godkänt som utförare av städservice sedan slutet av 2017 och haft cirka fem till tio kunder under åren, uppger Vimmerby kommun.

Men sedan 1 januari förra året gäller ett nytt regelverk som innebär att samtliga företag måste få ett tillstånd av IVO. Ett sådant tillstånd får inte företaget. 

"Uppfyller inte kravet"

Som skäl för avslag anger IVO att man i den sammantagna bedömningen inte anser att företaget uppfyller kravet på insikt. Det handlar om att företaget inte visat att de har förvärvat tillräckliga kunskaper om de föreskrifter inom socialtjänstens område som gäller för verksamheten.

Inspektionen för vård och omsorg bedömer därför att företaget saknar förutsättningar att bedriva verksamheten med god kvalitet och säkerhet.

"För företaget innebär avslagsbeslutet att man inte kommer kunna fortsätta vara ett valbart alternativ för brukare som beviljats insatsen städ i kommunen", skriver Hanna Alsér, kvalitetssamordnare på kommunen.

Företaget kan nu överklaga beslutet. Först när, eller om, avslagsbeslutet vinner laga kraft upphör företagets tjänster att vara valbara för brukare i kommunen. 

Vi har varit i kontakt med Västerviksföretaget Silwer Bemanning, som inte känner till avslaget närmare och därför inte ger några kommentarer i det här läget.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt