Annons:

BRED OCH KRAFTFULL KRITIK MOT PLANERNA FÖR VATTENTORNET

Många har skickat in yttrende om gamla vattentornet.

BRED OCH KRAFTFULL KRITIK MOT PLANERNA FÖR VATTENTORNET

Synpunkter gällande det gamla vattentornet i Västervik fortsätter att rasa in till Västerviks kommun. Det är allt från myndigheter, föreningar och enskilda personer som har åsikter om vattentornet ska byggas ut och om till lägenheter samt att det byggs garage och förrådsbyggnader nedanför på Kattkulleberget.

Annons:

Inte mindre än ytterligare tolv synpunkter har kommit in till kommunen, där svaren är negativa till att en om-och utbyggnad genomförs.

En av de tunga instanserna som lämnat in synpunkter är länsstyrelsen som skriver såhär: 

"Länsstyrelsen konstaterar att kommunen troligtvis har missförstått länsstyrelsens samrådsyttrande vad gäller planbestämmelser om utformning, skydd av kulturvärden och rivningsförbud."

De redogör för vad de anser ska gälla för regler då det gäller gamla vattentornet och sammanfattar sin skrivelse.

"Bestämmelserna i granskningshandlingarna, som syftar till att skydda befintlig byggnads karaktär och värden samt hur bebyggelse ska utföras för att värna kulturvärdena, nu saknas helt i planen. Kulturvärden riskerar därför försvinna eller påverkas negativt". 

Kallar planera för våldtäkt

Flera som lämnat in synpunkter på detaljplanen menar att den tilltänkta tillbyggnaden av vattentornet totalt förändrar upplevelsen av gamla vattentornet. De menar också att exploateringen av Kattkulleberget och grönområdet i anslutning till vattentornet inte är förenligt med tornets ursprungliga karaktär.

Andra är frustrerade och kallar planerna för "våldtäkt" på en vacker byggnad. Ett yttrande skriver att marken som det gamla vattentornet står på är skänkt av Drottning Kristina, som lämnade villkor, att marken endast skulle användas till allmännyttig verksamhet, exempelvis, skolor, sjukhus, vattentorn, parker och liknande. Kommunens planmonopol är därför inte tillämpligt i detta ärende, menar personen. 

Kalmar läns museum

Kalmar läns museum har också yttrat sig, de har inriktat sig på höjden av tillbyggnaden, som de anser fortfarande är för hög. De efterlyser också tydliga regler för tillbyggnadens utformning som material, färgsättning och detaljer.

En privatperson skriver att planerna är en arkitektonisk katastrof.

"Min och mångas förhoppning, är nu att påbyggsplanerna nu helt skrotas och en kraftfull renovering, både exteriört och interiört snarast vidtas."

Det finns också flera som tar upp problemet med radon- och gammastrålning.

"Det är rimligare att frågan om radon och gammastrålning utreds innan man fattar beslut om att tillåta byggande", heter det i en skrivelse. 

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt