Annons:

SMHI: Vattnet är på väg bort

Vattnennivån i Gamlebyviken är på väg att minska

SMHI: Vattnet är på väg bort

I morse var vattennivån i Gamlebyviken 106 centimeter högre än normalt. Under förmiddagen har vattennivåerna sakta dragit sig tillbaka.

- Enligt SMHI har vi har nog sett kulmen, säger Jakob Dahlqvist, räddningschef i beredskap.

 

  

Annons:

Det har varit ett besvärligt läge för många fastighetsägare i Västervik och Gamleby det senaste dygnet. Vattnet i Gamlebyviken har stigit över en meter över sitt normalläge.

Räddningstjänsten i kommunen har varit ute på ett uppdrag för att pumpa bort vatten och det är i Gamleby hamn.

- Vi har fortfarande ett besvärligt läge i Gamleby Hamn. Vi är där och jobbar tillsammans med Västervik Miljö & Energi för att få bort vattnet runt Veterinärstationen, säger Jakob Dahlqvist.

Räddningstjänsten har inte varit på andra uppdrag under morgonen och förmiddagen. Jakob Dahlqvist hänvisar oroliga personer till Västerviks kommuns hemsida där det finns information om hur man ska agera som fastighetsägare vid liknande situationer som denna.

Eget ansvar

På Västerviks kommuns hemsida står följande information.

”Om ditt hus, trädgård eller källare ligger i farozonen för översvämningar har du skyldighet att skydda din egendom, förebygga skador och begränsa olyckor. Du kan behöva material till skyddsvallar eller dränkbar pump för att pumpa bort vattnet. Det finns pumpar och liknande utrustning att köpa eller hyra hos flera privata aktörer".

Räddningstjänstens resurser prioriteras för att säkerställa infrastruktur och samhällsviktig verksamhet.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt