Annons:

S vill införa nationell plan för trygghet i skolan

Socialdemokraterna vill införa en nationell plan för att öka tryggheten i skolan. Foto: MostPhotos

S vill införa nationell plan för trygghet i skolan

Socialdemokraterna tar ett första steg mot att en nationell plan inrättas för att öka studiero och trygghet i skolan.

Annons:

När Socialdemokraterna skulle gå till val 2018 var ett av vallöftena att skapa en nationell plan för ökad trygghet och studiero i skolorna. Nu vill partiet upprätta en plan som ska innefatta större befogenheter för rektorer och enligt Anna Ekström, utbildningsminister, ska fyra punkter vara i fokus.

– Rektorer och lärare ska få bestämma om mobiltelefoner får användas under lektionstid. Rektorer ska få omplacera eller stänga av elever som har hotat eller brukat våld mot någon annan, menar Anna Ekström.

Känna stöd från samhället

Vidare ska elever och vårdnadshavare ta del av skolans ordningsregler i större utsträckning och skolans möjligheter att ingripa vid ordningsstörningar ska öka.

– Skolans regler ska vara tydliga för eleverna. Lärare och annan skolpersonal ska bestämma i klassrummet och känna att de har stöd från hela samhället när de agerar för att säkra trygghet och studiero. Därför tar den S-ledda regeringen nu ta fram en nationell plan för studiero och trygghet, säger Tomas Kronståhl, ledamot i riksdagens utbildningsutskott, (S) Kalmar län.

Han säger vidare att skolorna behöver ett regelverk som stöttar skolans personal och bidrar till att de kan agera så att varje elev får en skolgång utan trakasserier, fri från hot och mobbning.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt