Annons:

Prognos: Ökade statsbidrag räddar kommunens ekonomi

Harald Hjalmarsson (M) vill att alla nämnder i kommunen ska förbereda sig på sämre ekonomiska tider.

Prognos: Ökade statsbidrag räddar kommunens ekonomi

Västerviks kommuns ekonomirapport efter januari månade pekar på att prognosen för hela 2020 ger ett lägre överskott än beräknat. Det som räddar kommunens ekonomi är de statsbidrag som tillförs, då skatteprognosen är vikande och att socialnämnden har ett underskott.

Annons:

Redan innan kommunen gick in i 2020 hade man ett lågt budgeterat årsresultat med 15,2 miljoner kronor i överskott. Efter prognosen efter januari visa årsprognosen att resultatet minskat med en tredjedel, till 10,7 miljoner kronor.

Skatteprognosen som SKR gör inför varje år pekar mot ett underskott på 19,1 miljoner kronor. Det täcks å andra sidan upp av ett ökat statsbidrag med 18,6 miljoner kronor. Det som är oroande är att socialnämnden redovisar ett stort underskott på årsbasis med fyra miljoner kronor. Anledningen är individplaceringar som tillkommit under januari som blir extremt dyrt för kommunen.

Harald Hjalmarsson (M) oroas över att det planerade budgetöverskottet inte nås under året.

- Vi pratar om promille i överskott. Det blir väldigt känsligt under året, säger han.

För att kommunen ska vara beredd på att ytterligare negativa avvikelser kommer att ske under året yrkar moderaterna att nämnder redan nu planerar för det nya ekonomiska läget.

- Ju tidigare vi visar handlingskraft kan vi vidta åtgärder som inte drabbar kvalitén, säger Harald Hjalmarsson.

Dan Nilsson (S) ser inte att samtliga nämnder måste genomföra åtgärder redan nu.

- Vi ger ett uppdrag till socialnämnden att åtgärda de avvikelserna de har på fyra miljoner kronor.

Försörjningsstöd

Helårsprognosen baserat på januari 2020 visar på att övriga nämnder och kommunala bolag kommer att göra ett noll-resultat. Det som sticker ut och som kan riskera att avvika negativt från budgeten är försörjningsstöd, som ökat under föregående år mellan oktober till december.

- Kurvan över hur mycket som används till försörjningsstöd varierar månad för månad, vi anser att vi kommer att hamna på plus minus noll vad det gäller försörjningsstöd, säger Anders Björlin, kommundirektör i Västerviks kommun.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt