Annons:

  • Medborgarlöfte undertecknades av kommunen och Polisen

    Anders Pleijel och Dan Nilsson med ett handslag om fortsatt samarbete för en trygg kommun samt Viktor Haglind kommunpolis.

  • Medborgarlöfte undertecknades av kommunen och Polisen

    Dan Nilsson och Anders Pleijel undertecknar Medborgarlöftet.

Medborgarlöfte undertecknades av kommunen och Polisen

Västerviks kommun är en trygg plats att bo på. Det vill Västerviks kommun och Polisen berätta och fortsätta med att stärka sitt samarbete för att kriminaliteten ska minska i kommunenen.

- Vi duckar inte för de utmaningar som finns, Västerviks kommun är en trygg plats att bo i, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

  

Annons:

I fredags förmiddag undertecknade Dan Nilsson och Lokalpolisområdeschef Anders Pleijel under medborgarlöftet för Västerviks kommun.

- Det är ett sätt för oss att säga till kommuninvånarna att vi ser och hör er, säger Dan Nilsson.

Viktor Haglind, kommunpolis, berättar att polisen gör flera olika undersökningar, bland annat en trygghetsundersökning som visar att kommuninvånarna i stort känner sig trygga att bo och leva i Västerviks kommun. Dock finns det några platser där det finns problem av olika slag.

- Det är Edsbruk som har en social problematik med en hel del narkotikabrott. Vi ser nu att det finns ett stort samhällsengagemang och Polisen vill stärka de positiva krafterna och visa att vi står vid deras sida, säger Viktor Haglind.

Ett annat område är Ankarsrum, där det förekommit en rad mordbränder och där invånarna på orten är mer otrygga. Det tredje området är Karstorpsområdet i Västervik där en rad bilbränder har förekommit.

Hur ser ert utredningsarbete ut på de platserna?

- I Karstorp har vi en hyfsad bild över vad som händer och har välgrundade spekulationer om vilka det är sol ligger bakom brotten, säger Anders Pleijel.

I Ankarsrum har Polisen inte gripit någon gärningsman än.

Bra samarbete

Både Dan Nilsson och Anders Pleijel vill påpeka att de har ett bra samarbete som snabbt kan gå igång.

- Vi har gjort vår hemläxa och vi är överens om vilka utmaningar som vi har för att det ska bli bättre, säger Viktor Haglind.

- Jag ser vad som händer när vi slår oss ihop. Det kan bland annat handla om skuldproblematik där vi snabbt kan agera tillsammans, säger Dan Nilsson.

Han menar också att samarbetet med andra myndigheter som skatteverket och Miljö-och byggnadskontoret visar att man kan förhindra brott.

- Vi duckar inte för de utmaningar som finns. Västerviks kommun är och ska fortsatt vara en trygg plats att bo i, säger Dan Nilsson.

Prioriterar narkotika – och trafikbrott

Anders Pleijel berättar att Polisen har förändrat sitt sätt att arbeta och går ifrån de kvantitativa målen utan inriktar sig på det som föder brottslighet.

- Vi har fokus på narkotika och trafikbrott. Anledningen är att även kriminella måste transportera sig och då har vi en hel del trafikkontroller där vi gör tillslag mot kriminella där vi undersöker fordon, man får så att säga en del på köpet, säger han.

I medborgarlöftet som kommunen och Polisen undertecknade i fredags står det bland annat att:

  • Vid behov undersöka orsakerna till att problemet uppstår
  • Samverka med alla aktörer som kan påverka orsakerna till problemet
  • Följa upp om åtgärderna genomförts och vilken effekt de haft
  • Föra samtal med unga personer och vid behov vårdnadshavare
  • Informationsinhämtning genom samtal med medborgare genom medborgardialoger

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt