Annons:

Risknivån för coronaviruset höjs

På grund av den utvecklade spridningen av coronaviruset i världen har Folkhälsomyndigheten i dag gjort en ny riskbedömning. Risken för att upptäcka nya fall i Sverige bedöms nu som mycket hög, och risken för allmän spridning i landet går från låg till måtllig.

Annons:

Den nya bedömningen sker främst mot bakgrund av att flera länder i Europa upptäckt fall som smittats i norra Italien och Iran den senaste veckan.

Den nya bedömningen är att risken nu är mycket hög för att upptäcka nya fall av coronavirus i Sverige och att risken är måttlig för allmän spridning i landet. Bedömningen utgår från en 5-gradig skala där risknivåerna anges som mycket låg, låg, måttlig, hög och mycket hög, skriver Folkhälsomyndigheten i ett pressmeddelande.

Spridning i Kina fortsätter 

Den senaste statistiken från WHO (Världshälsoorganisationen) visar även att spridningen i Kina fortsätter, men att ökningen i landet har avtagit. Förutom Kina är det framförallt i Sydkorea, Iran och norra Italien som det förekommer samhällsspridning i begränsad omfattning. Mindre utbrott kring enstaka fall har även konstaterats i bland annat Tyskland och Frankrike, enligt Folkhälsomyndigheten.

"Inte en prognos för framtiden"

Riskbedömningen är gjord utifrån den nuvarande situationen i världen. Den är inte en prognos inför framtiden utan en bedömning över läget just nu, betonar Folkhälsomyndigheten.

– Folkhälsomyndigheten följer utvecklingen och vi uppdaterar kontinuerligt våra bedömningar utifrån läget. Vi har beredskap för att situationen kan ändras, säger biträdande statsepidemiolog Anders Wallensten i pressmeddelandet.

Vill stoppa flyg från Iran 

Under måndagen begärde Folkhälsomyndigheten att samtliga direkta flygförbindelser med Iran skulle stoppas.

– Vi kommer att titta på hemställan hur den är formulerad. Vi har redan börjat titta på att tillfälligt återkalla trafiktillståndet och vår bedömning är att ett sådant beslut är möjligt att fatta, säger Simon Posluk, enhetschef på Transportstyrelsens sjö- och luftfartsavdelning, vid en pressträff på måndagseftermiddagen.

I Sverige har hittills omkring 1 000 prover analyserats varav 14 fall har varit positiva. De flesta av dessa kan härröras till personer som har vistats i norra Italien eller Iran, eller kontakt med personer som har varit där.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt