Annons:

Piotor Zettinger ”Den lille pojken som lurade döden i Treblinka

Piotor Zettinger överlevande från koncentrationslägret Treblinka.

Piotor Zettinger ”Den lille pojken som lurade döden i Treblinka

Piotor Zettinger undkom förintelsen i koncentrationslägret Treblinka i Polen, då han flydde genom kloakerna i lägret. I en föreläsning om ”Förintelsen” berättade han om sina upplevelser innan kriget och under andra världskriget, för elever i Västerviks gymnasium.

Annons:

Rasismen och antisemitismen är ständigt närvarande i dagens samhälle. Därför väljer Västerviks gymnasium att bjuda in Piotor Zetteringer, överlevande från koncentrationslägret Treblinka, att berätta om sina upplevelser som liten pojke när familjen först placerades i ett getto i Warszawa och senare fördes till koncentrationslägret Treblinka.

- Det är otroligt viktigt och tragiskt att erfarenheterna som berättas om i dag ständigt är lika aktuella. Hur snabbt värderingar förändras när man inte respekterar demokrati och medmänskliga rättigheter, säger Per Nyhlén från Västerviks gymnasium.

Piotor Zettingers föreläsning börjar med en bild på en liten pojke i sin mammas knä, året är 1938. Det är Piotor som sitter där tryggt och tittar in i kameran. Han är då ett år.

- Inte anade vi då att vi redan fanns på en dödslista. Ungefär samtidigt skrev en nazistisk doktor i en tidskrift varför judar skulle dödas. ”De är som råttor, vägglöss och loppor, judar och zigenare, säger Piotor Zettinger.

Han säger att förintelsen inte kom som en blixt från en klar himmel det fanns idéer om den långt innan det började efter andra världskriget hade startat.

- Det är precis samma resonemang som ligger till grund för de folkmord som genomförts på senare år och den rasism som pågår i dag, säger Piotor.

Flydde genom kloaker

Föreläsningen heter ”Den lille pojken från Warszawa” och börjar den dagen fotografiet togs 1938. Piotor berättar vidare om hur familjen i stort sett tvingades att flytta till gettot i Warszawa, annars var risken stor att de dödades. Ett getto som byggdes upp efter att Tyska nazister intagit Polen i slutet av 1939.

- Vi levde där mellan 1940 till 1942 under skräck och terror. Därefter blev vi förflyttade till Treblinka genom att transporteras i godsvagnar på järnvägen.

Livet i Treblinka var hårt och en dag kunde Piotor som var fyra år rymma från lägret genom att krypa ut genom kloakerna. Han lyckades överleva i ett år tack vare att människor som bodde utanför lägret tog hand om och gömde honom undan nazisterna som ständigt var på jakt efter personer som flytt från lägret.

- De människorna hjälpte mig med risk för sina egna liv, säger Piotor.

I början av 1944 lämnas han in till ett nunnekloster i den delen av Polen som låg nära den ryska gränsen.

- Sommaren 1944 befriade ryssarna den delen av Polen från det tyska väldet och det blev lite lättare att leva i klostret när vi var fria.

Året efter dök det upp en kvinna i nunneklostret. Hon var helt främmande för Piotor.

- Hon sa att hon var min mamma. Men jag kände inte igen henne.

Det var Piotors mamma som kommit för att hämta honom till ett annat liv.

Bilder och ord

Med bilder från gettot i Warszawa samt från Treblinka och ord som beskriver minnen från Piotors tidiga upplevelser berättar han om de umbärande som nazisterna utsatte judarna för under andra världskriget. Efter föreläsningen fick eleverna samlas i olika grupper för att göra grupparbeten och svara på några frågor. En av eleverna som lyssnade på föreläsningen var Staffan Gillsjö.

- Det är ett aktuellt ämne då antisemitismen breder ut sig även idag. Judarna dödades på flera olika sätt mest känt är hur de gasades ihjäl i gaskammare, säger han.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt