Annons:

Körkortsreglerna görs om – fusk kan ge fängelse

En ny regel är att kunskapsprovet för personbil ska vara godkänt innan körprovet får göras. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Körkortsreglerna görs om – fusk kan ge fängelse

Transportstyrelsen har beslutat att ändra reglerna för alla som tar B-körkort från och med den 1 mars i år. Teoriprovet måste till exempel vara godkänt innan ett körprov genomförs.  

Annons:

Det är flera förändringar som Trafikverket genomför från och med den 1 mars. Den stora förändringen är att kunskapsprovet måste vara godkänt innan körprovet genomförs. 

”Vi vill att våra kunder ska vara väl utbildade och förberedda inför både kunskapsprovet och körprovet. Om du har förstått de teoretiska delarna och fått ett godkänt kunskapsprov ökar möjligheterna att du också lyckas med det praktiska provet”, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov, i ett pressmeddelande. 

Fusk kan ge fängelse

Trafikverket menar att det finns flera skäl till att regel ändras. I dagsläget ska körprovet genomföras även om kunskapsprovet blir underkänt, något som kan leda till stress och givetvis extra kostnader. 

Att kunskapsprovets giltighetstid förlängs från två till fyra månader är en annan nyhet. Trafikverket skriver att det rör sig om att blivande förare ska få mer tid mellan proven för att öka möjligheten att utbilda sig väl. 

Den som ska ta körkort får också krav på sig att lämna försäkran om att inte använda otillåtna hjälpmedel och på så sätt fuska. Straffet för osann försäkran är böter eller fängelse. 

”Det här innebär att Trafikverket från och med den 1 mars har ett tydligare stöd vid polisanmälan. En mycket välkommen förändring som ska hjälpa oss ytterligare i våra åtgärder för att stävja fusk”, säger Kristina Hagberg, chef Trafikverket Förarprov.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt