Annons:

Det här blir skärgårdsbåtarnas nya namn

Nu är det klart vad våra Skärgårdsbåtar kommer att heta.

Det här blir skärgårdsbåtarnas nya namn

I januari meddelades att skärgårdsbåtarna har ny ägare och ny transportör samt att de skall få ny design och nya namn. Västerviks Kommun, Västervik Framåt och Tjustbygdens Sparbank utlyste tillsammans en tävling på sociala medier och i slutet av januari stängdes tävlingen. Nu har de 84 namnförslagen gåtts igenom och juryn har kommit fram till två namn från fyra olika tävlingsdeltagare.

Annons:

De två utvalda namnen till båtarna är namn hämtade från två starka kvinnor ur Västerviks historia och som båda satt ett nationellt och internationellt avtryck. Namnet på Freden kommer i framtiden att vara – Ellen Key. Namnet på Sladö kommer i framtiden att vara – Kung Märta.

– Vi hade massor av kreativa bidrag att välja mellan; skärgårdsrelaterade, musikrelaterade, djur/natur-relaterade och människor som satt avtryck-relaterade. I den sistnämnda kategorin hittade vi två namn som vi tror att både västervikare och besökare ser det passande i och är namn som med stolthet kan företräda något så signifikativt för Västervik som våra skärgårdsbåtar, säger Daniel Niklasson, samhällsbyggnadschef på Västerviks Kommun som med hjälp av finansiering från Tjustbygdens Sparbank är ny ägare av båtarna.

Förutom namnbyte så genomgår båtarna just nu en ansiktslyftning i det att de målas om och att interiören och besökarupplevelsen ombord skall förbättras.

– Tillsammans tar vi skärgårdstrafiken in i en ny era, vilket de nya namnen signalerar. För den största förändringen är inte namnen, utan den märker man ser dom ligga vid kaj i nya färger, eller när man kliver ombord i ny inredning, säger Lotti Jilsmo, verkställande tjänsteman, Sparbankstiftelsen Tjustbygden.

Vinnarna i tävlingen är Inga-Karin Borghem från Västervik, Maria Wallén från Västervik och Niclas Nordström från Ludvika som lämnade in bidrag Ellen Key och Fredrik Sundell, Västervik, som lämnade in bidraget Kung Märta. De fyra vinner fyra tur och retur-biljetter med sommarens skärgårdstrafik till Idö eller Hasselö.

– Kul att engagemanget från allmänheten blev så stort. Vi fick in svar ifrån flera delar av Sverige vilket också kanske speglar våra besökares engagemang för Västervik som turistort. Nu har vi en tacksam storytellingresa av namnen framför oss vilket är jättekul, säger Niklas Lind, marknadschef på Västervik Framåt.

Tävlingsjuryn säger grattis till vinnarna och hälsar alla välkomna till premiärturerna i maj.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt