Annons:

Grundaren av Barnebys auktioner- Pontus Silfverstolpe besökte Gamleby

Pontus Silfverstolpe grundaren av söksajten Barnebys auktioner, besökte Gamleby i måndags.

Grundaren av Barnebys auktioner- Pontus Silfverstolpe besökte Gamleby

Pontus Silfverstolpe grundade världens största söksajt för konst, design och föremål, allt från leksaker till klockor. I måndags besökte han Gamleby Folkhögskola och berättade om hur auktionsmarknaden har förändrats från gårdsauktioner för ett hundratal personer till en nätauktion för hundratusentals spekulanter.

  

Annons:

Det var Tjustbygdens Konstförening som bjudit in Pontus Silfverstolpe att föreläsa på Gamleby Folkhögskola i måndags. Han berättar hur nätauktionerna har gjort att antikviteter fått ett uppsving när de säljs på en global marknad.

- Nu är auktionsmarknaden på väg att förändras när föremål kan säljas över hela världen, inte bara på en gårdsauktion. Vår sajt har tre miljoner besökare världen över i månaden, säger Pontus Silfverstolpe.

Vilka trender ser du auktionsmarknaden idag?

- Det är stor efterfrågan på skandinavisk design, främst säljs det utomlands. Även armbandsur av bra märke är också populära.

Han berättar också att fler och fler unga köper antikviteter för att använda i vardagen.

- Det är för att de föremålen har en bra kvalitet som håller länge. Bland annat är äldre IKEA- möbler av god kvalitet eftertraktade. Generellt kan man säga att äldre föremål av god kvalitet köps mycket idag.

Skriv var föremålen kommer ifrån

Pontus Silfverstolpe vill förmedla vilken av proveniens, var föremålet kommer ifrån vem som har ägt det.

- Hjälp era barn genom att skriv en lapp och sätt på baksidan, var ni köpt föremålet, vem som ägt det och vem som tillverkat det. Ett föremåls proveniens är alltid viktigt och en dag ska barnen ta över och när föremålet gått i arv många gånger är det inte någon som vet var föremålet kommer ifrån.

Hur ska man tänka idag, när världens börser rasar på grund av Coronaviruset. Vad ska man investera i nu?

- Just nu spekulerar människor i samtidskonst man hoppas att det ska bli värt mer än vad det kostade när man köpte det. Men jag skulle vilja säga att köp med hjärtat. Den konst som man tycket om behåller man hela livet och det ger en glädje varje dag när man tittar på det. Till slut får barnen ärva konsten och då finns ett värde för dem och ett val att behålla eller sälja, säger Pontus Silfverstolpe.

Gamleby

Pontus Silfverstolpe besöker Gamleby för att han fått ett trevligt telefonsamtal från Tjustbygdens konstförenings ordförande, Björn Gunnarsson.

- Jag känner till bygden också och tycker det är trevligt här. Jag har ett samarbete med Mattias Schörling som driver Västerviks Auktionsbyrå och så har jag släktingar här i närheten, säger Pontus Silfverstolpe.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt