Annons:

JUST NU: SPRIDNINGSRISKEN HÖJS - DRAMATISK ÖKNING AV ANTALET SMITTADE

Spridningsrisken av coronavirus i Sverige höjs till mycket hög. Bara dagar efter den höjdes från liten till medel. I dag har dessutom fler än 60 nya fall bekräftats, och för första gången i Sverige intensivvårdas nu insjuknade.

Annons:

I Sverige finns i skrivande 326 bekräftade fall av personer som är smittade av covid-19. Och siffran stiger konstant. Exempelvis har i dag mer än 60 nya fall bekräftats bara i Stockholms län.

Två personer i Stockholm får dessutom intensivvård på Karolinska sjukhuset efter att ha drabbats av coronaviruset – de första fallen i Sverige där personer tvingas till intensivvård.

Hur pass allvarligt sjuka de är, eller vilken ålder det är på patienterna, vill Karolinska sjukhusets pressavdelning inte uppge.

Höjer risken

Med anledning av dagens kraftiga ökning av ny smittade beslutade Folkhälsmyndigheten att höja risken för smittspridning i Sverige till mycket hög, detta bara dagar efter man höjde risknivån från liten till medel.

– Det som är nytt är att vi höjer risken för spridning i Sverige, till annat än personer i nära relationer, till mycket hög. Det beror på att man identifierat ett par fall i Stockholm och Västra Götaland där man inte kan vara säker på var de fått smittan, säger Anders Wallensten, biträdande statsepidemiolog vid Folkhälsomyndigheten, vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Fall av inhemsk smitta är alltså konstaterade?

– Det är enstaka fall än så länge. En handfull, om vi lägger ihop Stockholm och Västra Götaland, säger Johan Carlson på Folkhälsomyndigheten.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt