Annons:

2019 blev ett bättre ekonomiskt resultat för kommunen än året innan

Kommunens årsredovisning visar att kommunkoncernen gjorde ett bättre resultat än budgeterat.

2019 blev ett bättre ekonomiskt resultat för kommunen än året innan

Det blev ett överraskande bättre ekonomiskt resultat än vad prognoserna visat, när kommunkoncernen sammanställt son årsredovisning för 2019. Totalt blev det ett plusresultat på 123,1 miljoner kronor. Ett bättre resultat än vad kommunkoncernen gjorde under 2018.

Annons:

Det är flera delar som gått bättre än vad kommunen räknat med under 2019 men även delar som gått sämre.

När det gäller det som gått bättre kommunens finansnetto, reavinsterna för bland annat sålda tomter samt att skatteintäkter och stadsbidrag ökade mer än budgeterat. Det som drar över kostnadsbudgeten är nämnderna och nedskrivningar.

Bolagen har till stor del klarat att leverera sina avkastningskrav. Det är endast Västervik Resort AB som inte nått upp till sitt avkastningsmål till kommunen.

- Det är ett överraskande bättre resultat än vad prognoserna visade under 2019. Vi har till och med haft möjlighet att göra nedskrivningar med drygt 11 miljoner kronor och ändå levererat ett bättre resultat än för 2018, säger Conny Tyrberg (C).

Även Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande var nöjd med resultatet.

- Det är främst ett hårt arbete från medarbetarnas sida som har gjort det här möjligt. Jag är också glad över att medborgardialogens mätning visar att kommuninvånarna tycker att Västervik är en bra kommun att bo och leva i.

Höjd skuldsättning

Investeringstakten i kommunen har varit hög de senaste åren och det visar kommunens ökade skuldsättning.

- Skuldsättningen ökade med elva procent under 2019 och det är högre takt än vad som är bra för kommunen. Rekommendationerna är fem procent, säger Jon Sjölander (M).

Investeringstakten ska minska de kommande åren menar kommundirektör Anders Björlin.

- Vi måste ner till cirka 50 miljoner för att öka vår självfinansieringsgrad, säger han.

Allt överskott som de kommunala bolagen gör 116 miljoner kronor återinvesteras i bolagen.

Dan Nilsson ser inte den ökade skuldsättningen lika alarmerande som Jon Sjölander gör.

- Det är främst Bostadsbolaget som ökar sina skulder. De bygger lägenheter, trygghetsboende och skolor för de pengarna. Lokalerna kommer även i framtiden att ha ett värde

Kan svänga snabbt

Jon Sjölander anser att det är bra att kommunens ekonomi visar på ett bättre resultat än budgeterat, men pekar ändå på att framtiden är oviss.

- Känslan är att det kan komma att svänga snabbt. Vi anser att kommunen behöver stärka upp resultatet till två procent så vi inte behöver sätta vissa nämnder på sparuppdrag.

Dan Nilsson menar att kommunen har som mål att göra ett överskott på två procent.

- Då måste alla partier ta sitt ansvar. Jag är öppen för diskussioner och jag hoppas att fler partier är det, för att vi ska klara tvåprocentmålet, säger Dan Nilsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt