Annons:

  • Provtagningar för Coronavirus har startat i Västervik

    Provtagningstältet är uppsatt vid Västerviks sjukhus och provtagningar på patienter är i gång. Viruset kan redan finnas i Västervik.

  • Provtagningar för Coronavirus har startat i Västervik

    Det är tydligt skyltat vid Västerviks sjukhus var man ska bege sig för att ta prover för Coronaviruset.

Provtagningar för Coronavirus har startat i Västervik

Provtagningarna för misstänkta fall av Coronavirus är nu igång vid Västerviks sjukhus. Ett tält är uppsatt för att patienter som fått inrådan från infektionskliniken i Kalmar ska komma dit och ta prover.
– Anledningen till att tältet är uppsatt vid Västerviks sjukhus är att personer som ringt 1177 och har någon form av symtom eller varit utomlands får rådet att testa sig, säger verksamhetschef på infektionskliniken i Kalmar, Henning Ronold.


  

Annons:

Det finns stora och tydliga skyltar uppsatta vid sjukhusområdet som visar var personer som ska ta prover för Coronavirus ska åka. Ett tält är uppsatt utanför sjukhuset och det är i det tältet som proverna tas på människor som har symtom på att vara sjuka.

– Grunden är att alla som vill testa om de smittats av Coronaviruset ska ringa in till 1177. De gör en bedömning och kontaktar senare infektionsbakjouren som gör en bedömning om provtagning ska ske. Det är viktigt att personer inte kommer spontant till tältet i Västervik utan att de kommer efter den tidsbokning som de fått, säger Henning Ronold.

Anledningen till att det är ett tält som provtagningen sker i är att flödet för personer som misstänks ha blivit smittade med Coronavirus, ska gå fortare.

– Testar man patienter i ett sjukhusrum måste rummet vänta i två timmar och därefter rengöras med desinfektionsmedel. Det tar cirka två och en halv timme mellan provtagningarna. När provtagningarna görs i ett tält är ventilationen bra och väntetiden är inte lika lång, säger Henning.

Viruset kan finnas i Västervik

De personer som infektionsbakjouren misstänker vara smittade av Coronavirus får en planerad tid då de ska inställa sig för provtagning i tältet.

Misstänker ni att det finns smittade personer i Västervik?

– Ja det är väl anledningen att vi gör prover där och för att sjuka patienter inte ska behöva åka till Kalmar, säger Henning Ronold.

I Kalmar har man tagit prover på 85 personer hittills och där har två konstaterats vara smittade av Coronaviruset.

Hur lång tid tar det innan man får svar på proverna?

– Vår mikrobiolog har byggt upp ett eget testlabb och det är i drift sedan i tisdags. Nu tar det bara ett dygn att få svar på proverna. Tidigare när vi skickade iväg proverna tog det tre dygn.

"Beredd på att det tar lite tid"

Henning Ronold vill skicka med budskapet om att inte gå till sjukhusen innan man fått svar från 1177. Det finns inget som helst utrymme för spontanmottagning vid sjukhusen i Västervik och Kalmar. Man ska kontakta vården genom telefon 1177.

– Man måste också vara beredd på att det tar lite tid, då 1177 har extremt mycket att göra just nu, säger Henning Ronold.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt