Annons:

Olika åsikter om vilka som ska styra i klassrummet

Vilka ska besluta om det ska råda mobilförbud i klassrummet, politiker, rektorer, lärarna eller eleverna?

Olika åsikter om vilka som ska styra i klassrummet

Vem ska bestämma om det ska vara mobilförbud i klassrummen? Den frågan diskuterade politikerna under dagens sammanträde i Barn-och utbildningsnämnden (BUN).  Ska det vara rektor, lärarna, eleverna eller politikerna? Frågan kom upp efter en motion inlämnad av Anne-Marie Norman (SD).

 

  

Annons:

Anne-Marie Norman har lämnat in en motion om att införa mobilförbud i de kommunala skolorna i Västerviks kommun. Hon menar att elever som vill ha studiero inte ska behöva få den störd av att andra elever har mobiltelefoner i klassrummet.

- I vissa klasser tar det läraren åtta till tio minuter för att säga åt alla elever att lägga ifrån sig sina mobiltelefoner. Om det redan fanns ett beslut om att mobiltelefoner inte ska få användas i klassrummet, vore det ett stöd för både lärare och rektorer, säger Anne-Marie Norman.

Hon undrar vem det är som ska styra i klassrummet? Läraren eller eleverna.

Marcus Fridlund (S) ordförande i BUN är säker på vad han tycker.

- Det är inte politikerna som ska styra över skolan. Vi har målstyrning inte detaljstyrning vad det gäller undervisningen i Västerviks kommun.

Ligger det inte någonting i det som Anne-Marie Norman skriver i sin motion?

- Anne-Marie Norman har sett att Västerviks kommun har frågat ungdomsrådet om vad de tycker om att införa ett mobilförbud. Det hon kanske har missat är att barnkonventionen blev lag i januari i år. Den säger att man måste lyfta in deras åsikter som rör unga. De har rätt att yttra sig i den här frågan, säger Marcus Fridlund.

Han säger att det redan idag finns skolor och klasser där det är mobilförbud.

- Det beslutet tar rektorn eller läraren tillsammans med eleverna, det ska inte fattas av kommunens politiker, säger Marcus Fridlund.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt