Annons:

Nu ändrar regionen rutiner för provtagning av covid-19

Nu ändrar regionen rutiner för provtagning av covid-19. Foto: MostPhotos

Nu ändrar regionen rutiner för provtagning av covid-19

Region Kalmar län följer Folkhälsomyndigheten och ändrar rutinerna för provtagning. Fokus flyttar nu till att skydda de grupper som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19.

Annons:

Regionens fokus flyttas nu från att leta fall bland befolkningen till att skydda de grupper som riskerar att bli svårt sjuka i covid-19. Resurserna för provtagning prioriteras till patienter som behöver läggas in på sjukhus och för personal som jobbar inom vård och omsorg.

Det innebär att provtagning inte är aktuellt för symtomfria personer även om de varit exponerade för covid-19. Patienter med luftvägsinfektion som inte kräver inneliggande vård provtas inte utan får uppmaningen att stanna i hemmet och undvika sociala kontakter.

– Det är viktigt att värna riktigt äldre personer och personer med andra bakomliggande sjukdomar eftersom de tillhör dem som riskerar att bli värst sjuka, säger Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i Region Kalmar län.

Fortfarande fem fall

Under det gångna dygnet har inga nya fall konstaterats bland de provtagna i länet. Hittills har 110 prov gjorts av personer från länet. Fem har konstaterats med covid-19. 

Regionens råd till allmänheten är stanna hemma om du har förkylningssymtom som snuva, hosta och feber. Två dagar efter att man är symtomfri kan man återgå till jobb och skola. Man ska inte besöka äldre personer om du känner dig det minsta förkyld. 

Alla kan bidra att inte sprida smitta genom att tvätta händerna noga och nysa och hosta i armvecket.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt