Annons:

EXTRA: OMSORGSJÄTTEN PLANERAR FÖR STORSATSNING I VIMMERBY

Omsorgsföretaget Attendo planerar för att etablera sig i Vimmerby. Man vill bygga ett boende för ett 60-tal äldre, som i så fall skulle innebära uppemot 46 nya jobb till kommunen. Foto: MostPhotos (genrebild)

EXTRA: OMSORGSJÄTTEN PLANERAR FÖR STORSATSNING I VIMMERBY

Närmare 50 nya arbetstillfällen kan komma att skapas i Vimmerby när omsorgsföretaget Attendo vill etablera ett särskilt boende för uppemot ett 60-tal äldre personer. I dagarna skickades en ansökan till kommunen om markanvisning för uppförandet av en ny fastighet.

Annons:

Attendo Sverige AB, som är Sveriges äldsta omsorgsföretag och med 24 000 anställda i Norden, har skickat in en skrivelse till Vimmerby kommun där man söker markanvisning i kommunen för uppförande av ett omsorgsboende.

”Ett boende där vi har för avsikt att kunna erbjuda omsorg och service för primärt äldre, dygnet runt”, skriver Peter Turell, biträdande affärsutvecklingschef på Attendo Sverige AB i företagets direktanvisningsansökan till Vimmerby kommun.

Uppemot 60 platser

Attendos mål är att utveckla ett omsorgsboende utifrån sitt koncept Utevistelse & Trädgård.

”Vårt önskemål är att bygga ett boende med cirka 40-60 platser. Vi tänker oss en byggnad i 2-3 våningar med en bottenyta på cirka 1 400 kvadratmeter”, skriver Peter Turell.

Boendet är uppdelat i 4-6 boendeenheter med vardera tio lägenheter.

De senaste åren har Attendo låtit bygga liknande boenden i bland annat Täby (invigning 2014), Haninge (2015) och Växjö (2016) - samtliga 4 000 kvadratmeter stora, med 54 lägenheter och just utifrån Utevistelse o& Trädgård- konceptet.

Ska smälta in i miljön

I ansökan beskriver man att det planerade huset ska ha utseendet av ett flerfamiljshus för att smälta in i området. Man skriver även att man kommer ta hänsyn till omkringliggande miljö och bebyggelse med byggnadens höjd när man planerar för fastighetens utformning.

”Vi vill att omsorgsboendet ska smälta in och att huskroppen, som öppnar upp sig mot sydost, ska placeras för att inte skugga omkringliggande bebyggelse."

Personalstyrka på 46 personer 

Det särskilda boendet för äldre, som i dagligt tal kallas för vårdboende eller äldreboende, är anpassat för personer som inte kan bo eller vårdas i hemmet.

Samtliga lägenheter i boendet kommer ha ett mindre kök samt toalett och dusch.

Boendet ska ha personal närvarande dygnet runt, 365 dagar om året.

”Den totala personalstyrkan är beräknad till cirka 32-46 personer, fördelat på ungefär 25-35 heltidstjänster”, skriver man i sin direktanvisningsansökan.

Attendo grundades 1985, och är i dag Sveriges äldsta omsorgsföretag. Företaget finns i Sverige, Finland, Norge och Danmark, och har cirka 24 000 medarbetare fördelade på omkring 500 enheter i Norden.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt