Annons:

Nu övergår gymnasiestudier till distansundervisning

Magnus Bengtsson barn-och utbildningschef i Västerviks kommun

Nu övergår gymnasiestudier till distansundervisning

Västerviks kommun har beslutat att stänga kommunens gymnasieskolas och kommunala vuxenutbildningens lokaler för elever. I stället startar distansundervisning. Beslutet är taget i enlighet med regeringens rekommendationer. Samtidigt fick Magnus Bengtsson, barn – och utbildningschef i Västerviks kommun, delegation på att kunna besluta om stängning av grundskolor i Västerviks kommun.

Annons:

Beslutet innebär att kommunens lärare kommer att bedriva distansundervisning från gymnasiets och komvux lokaler till studenterna. Distansundervisning innebär att undervisningen sker i realtid, det vill säga enligt ordinarie schema med hjälp av kommunikationsteknik. Distansundervisning startar onsdag den 18 mars klockan 13.00.

Eleverna ska så långt det är möjligt följa sitt schema via digitala plattformar, till exempel Google Classroom. De kommer att få detaljerad information om undervisningen i respektive kurs från ansvarig lärare via Google Classroom. Inom vuxenutbildningen används plattformen ItsLearning.

– Vi har tagit beslutet i enlighet med regeringens rekommendationer i dag. Beslutet innebär att varje elev får ta ett stort eget ansvar över sina studier. Vi utgår och uppmanar elever att ta stort ansvar för sina studier. Vi kommer att ge lärare det stöd som de behöver för att kunna undervisa, samtidigt räknar jag med alla vårdnadshavares stöd till eleverna så att de kan sköta studierna så bra som möjligt hemifrån, säger Magnus Bengtsson.

APL

Elever som just nu gör APL (Arbetsplatsförlagt lärande) ska fortsätta om inte praktikplatsen ger en annan information. När det gäller gymnasiesärskolan kommer verksamheten att fortsätta som vanligt i undervisningslokalerna på Östersjövägen 6. Mentorer i gymnasiesärskolan kommer att ta kontakt med vårdnadshavare. 

Studiedag

Under tisdagen har skolorna varit stängda på grund av studiedag. De elever som har kvar sina datorer och annat skolmaterial i skolan ges möjlighet att komma till skolan för att hämta sina saker onsdag–fredag vecka 12 mellan klockan 8–12. Medarbetare vid gymnasieskolan möter eleverna vid ingång A5 (baksida Hus A som vetter mot Idrottsbyggnaden).

Elever inom vuxenutbildning kommer att få information av medarbetare inom vuxenutbildningen.

Delegerat beslut att stänga grundskolor

Krisledningsnämnden beslutade också att ge Magnus Bengtsson delegation på att stänga förskolor och grundskolor i Västerviks kommun vid tre särskilda situationer.

  • Att flytta elever till andra skolor om lärare och medarbetare blir sjuka vid en skola
  • Att besluta om en skolas lokaler ska stängas i samråd med smittskyddsläkare om smittspridning sker på en specifik skola
  • Att nya rekommendationer kommer från regeringen

Barn-och utbildningsnämnden fick också i uppdrag att börja planera för hur barnomsorg för barn, men föräldrar som har samhällsviktiga jobb ska bedrivas.

- Den planeringen har vi redan inlett, säger Magnus Bengtsson.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt