Annons:

Länsstyrelsen upphäver detaljplan för Hallmare

Länsstyrelsen upphäver kommunstyrelsens beslut om detaljplan för Hallmare Havsbad.

Länsstyrelsen upphäver detaljplan för Hallmare

Länsstyrelsen i Kalmar upphäver kommunstyrelsens beslut om att anta detaljplan för Hallmare Havsbad i Loftahammar. Anledningen är att ett genomförande av planen strider mot bestämmelserna i plan-och bygglagen vad det gäller strandskydd.

Annons:

Syftet med planen var att möjliggöra en expansion och utveckling av Hallmare Camping. Länsstyrelsen har i samtliga skeenden i detaljplanen påtalat att den expansionen kan komma att prövas på grund av strandskyddet upphävs i strid mot gällande bestämmelser i miljöbalken.

- Kommunen har trots detta valt att gå vidare med planförfarandet, skriver länsstyrelsen i sitt beslut.

Motiv till beslut

Västerviks kommun anser att campingen inte kan utveckla sin verksamhet om inte strandskyddet upphävs, skälet som anges är ekonomiska.

Länsstyrelsen anser att upphävande av strandskydd kräver särskilda skäl. Kommunens beslut gör att allmänhetens tillträde till stranden begränsas.

- Campingen stänger av eller ger en avhållande verkan eftersom tält och husvagnar står nära stranden att det uppfattas som en privat zon, skriver länsstyrelsen.

Länsstyrelsen skriver i sitt beslut att området omfattas av riksintresse för naturvård och friluftsliv. Mot bakgrund av vad länsstyrelsen kommit fram till, finns inget skäl till att upphäva strandskyddet.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt