Annons:

Kommunen förbereder sig för skolstängningar

Magnus Bengtsson barn-och utbildningschef i Västerviks kommun.

Kommunen förbereder sig för skolstängningar

I dagsläget är det inte aktuellt med skolstängningar men kommunen förbereder sig ändå ifall besked skulle komma fort. Ett stort arbete väntar nu med att inventera vilka som ska ha rätt till skolbarnomsorg och barnomsorg om en stängning skulle bli aktuell på grund av smittspridningen av coronaviruset. Det föreslagna systemet bygger på ömsesidig tillit och på att alla hjälper till, det skriver Västerviks kommun i ett pressmeddelande.

Annons:

Näste vecka kommer vårdnadshavare att få information om vilka möjligheter som ges och hur man ska anmäla behov.

 - Vi har sett tidigare att beslut kan fattas snabbt med mycket kort verkställighetstighet. Kan vi förbereda oss redan nu så blir hanteringen mycket enklare längre fram. säger Magnus Bengtsson, Barn- och utbildningschef.  

 En svår fråga är att värdera vilka verksamheter som anses samhällsviktiga i en kris.

 - Vad som räknas som samhällsviktig verksamhet finns beskrivet av Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, men varje arbetsgivare behöver även göra en egen bedömning av vilken personal som är oumbärlig. Alla på en arbetsplats kanske inte är lika avgörande för att hålla verksamheten igång under krisen, säger Magnus Bengtsson.

 Arbetsgivaren bestämmer vem som behöver arbeta

 På de arbetsplatser som bedöms samhällsviktiga behöver arbetsgivaren tala om vilka individer som ska ha rätt till kommunal omsorg. Dessa personer anmäler sedan detta till kommunen.

 - Vi kommer att ta fram ett digitalt formulär via en e-tjänst där vårdnadshavare fyller i sina behov. För de som inte har digitala möjligheter kommer vi att lämna ut en blankett att fylla i. Jag vill också passa på att säga till de arbetsgivare som redan nu hör av sig att vi inte själva gör någon värdering utan lutar oss åt de riktlinjer som MSB presenterat. Systemet bygger på ömsesidig tillit och att alla hjälper till i denna mycket svåra situation, säger Magnus Bengtsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt