Annons:

Rena rama ”vilda västern” när det gäller smittskyddsartiklar mot Coronaviruset

Fyra miljoner skyddsmasker som ska till Sverige är beslagtagna i Frankrike och priset på viss skyddsutrustning har ökat med 1 000 procent.

Rena rama ”vilda västern” när det gäller smittskyddsartiklar mot Coronaviruset

Priserna för filtrerade halvmasker, skyddsdräkter, vissa skyddsglasögon och visir samt yt- och huddesinfektion har höjts med 1000 procent sedan bolaget Procurator Sverige AB kraftigt höjt sina priser mot svenska staten. Samtidigt beslagtogs mängder med skyddsutrustning i Frankrike som genom Sverige ska vidare till andra länder.

Annons:

Enligt företaget Procurator Sverige AB är det den enorma efterfrågan och materialbristen som pressar upp priserna, uppger företaget, som hänvisar till Force majeure mot gällande ramavtal, skriver Dagens Nyheter.

Svenska staten har accepterat höjningen.

Skyddsmasker fast i Frankrike

Samtidigt har fyra miljoner skyddsmasker stoppats i Frankrike, sedan den femte mars. Skyddsmaskerna har importerats från Kina av det svenska företaget Mölnlycke, uppger Sveriges Radio Ekot.

Frankrike har sedan början av mars infört en regel som ger landet rätt att beslagta produkter som kan användas i kampen mot Coronaviruset.

En del av skyddsmaskerna skulle ha skickats vidare till Italien och Spanien.

– Det är extremt störande. Ingenting av det vi skickar genom Frankrike kan skickas ut ur landet, säger Mölnlyckes vd Richard Twomy, till Ekot.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt