Annons:

Många äldre vill ha hjälp med att handla

Personer över 70 år och de som är i riskgruppen för att bli allvarligt sjuka i Covid-19 kan beställa hemleverans av mat helt gratis.

Många äldre vill ha hjälp med att handla

Sedan den 20 mars har Västerviks kommun haft en gratistjänst, där de kan ringa till Malin Ekdahl, projektledare vid socialförvaltningen, för att beställa hem mat -och apoteksvaror.

- Det är många som hör av sig, säger Malin Ekdahl.

  

Annons:

Hjälpen är till för personer som inte har hemtjänst, men är över 70 år och i riskgruppen för att smittas av Coronaviruset. De kan ringa 0490 – 25 52 93 och där svarar Malin Ekdahl.

Hur går det till när du tar emot samtal från personer som vill ha hjälp?

- De ringer till mig och berättar var de bor i kommunen. Jag har olika aktörer som de kan ringa upp och berätta vad som ska handlas. Då gör man också upp med betalningen och var varorna ska levereras, säger Malin Ekdahl.

Vilka är det som sköter handlingen?

-  Det är kommunanställda och anställda vid svenska kyrkan som i normala fall jobbar med daglig verksamhet för äldre. De personerna har inte något jobb när den dagliga verksamheten har stängt. Jag har också ett företag som hjälper till med att handla, säger Malin Ekdahl.

Är den här tjänsten gratis?

- Ja det är den

Måste man ha ett hemtjänstavtal i botten för att kunna utnyttja den här hjälpen?

- Nej, den är till för personer som är över 70 år och de som är i riskgruppen som inte har hemtjänst. Vi ser att detta är ett stöd för hemtjänsten, så att fler inte ska behöva ha hemtjänst.

Får du många samtal?

- Ja det får jag. En dag fick jag 17 samtal, det var rekord, säger Malin Ekdahl.

I vanliga fall jobbar Malin i det mobila It- cafét för pensionärer. När det är stängt jobbar hon med att hjälpa äldre att få hem sina varor.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt