Annons:

Smittskyddsläkaren om läget:

Lisa Labbé Sandelin, smittskyddsläkare i länet, säger att man måste ställa sig in på att det här kan bli utdraget. Foto: Pressbild

Smittskyddsläkaren om läget: "Tror mer och mer att det här blir utdraget"

Trenden i Kalmar län håller i sig. Antalet fall och inlagda ökar stadigt, men inte dramatiskt enligt regionen.
– Det rör sig långsamt, men jag tror mer och mer att det här blir utdraget. Vi måste lära oss att förhålla oss till det, säger Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

På torsdagen var 167 personer bekräftat smittade av covid-19 i länet. 39 personer var inlagda på sjukhus, fem av dem vårdades på intensiven och tolv personer har avlidit i bekräftad covid-19-infektion.

– Trenden håller i sig. Vi har en stadig ökning, men det är inte dramatiskt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Nordvästra delen är mindre drabbat, men annars ser man generellt aktivitet över hela länet.

– Vi har utökat provtagningen för att kunna provta mer ute i riskgrupperna i kommunerna och mer provtagning i hemtjänsten och på särskilt boende. Vi ser en del inom hemtjänsten och det vi hittar nu är för att fler provtas, säger Lisa Labbé Sandelin.

Är det hemtjänsten rakt över i länet?

– Det har vi inte hunnit analysera än, men det är ett par ställen.

"Rör sig långsamt"

Smittskyddsläkaren säger att hon blir mer inställd på att det här kommer ta tid.

– Det rör sig långsamt och vi vet inte hur kurvan kommer se ut. Uthålligheten kan bli begränsande och det kan börja kännas tjatigt, men det gäller att kämpa på. Vi behöver alla tänka på att det här kommer ta lång tid. Håller vi de allmänna råden är förhoppningen att hålla den plana kurvan, minska belastningen på sjukvården och samhället i stort. 

Men när den här kurvan, som det tidigt pratades om skulle komma i maj, kommer plana ut är oklart.

– Det kanske inte kommer se ut så, kanske blir det inte en hög topp eller så blir toppen mer utdragen. Jag vågar inte gissa. Det kan också variera från region till region, alla kommer kanske inte ha likadana kurvor. Det beror på i vilka befolkningsgrupper den tar sig in, hur snabbt det når de med hög risk eller hur många som blir svårt sjuka. Vi vet inte förrän i efterhand hur kurvan kommer se ut. 

"Gäller att kämpa på"

Lisa Labbé Sandelin förstår att det är tufft att vara uthållig. 

– "Ska vi inte kunna träffa äldre släktingar?", den frågan har varit uppe mycket. Vi lär oss mer för varje vecka som går. Jag tror inte vi kan hoppas på att en sak ska lösa allting, som ett vaccin, utökad provtagning, läkemedel eller flockimmunitet. Det är nästan svårare att säga något nu än i början. Jag tror mer och mer att det här blir utdraget och det är något vi måste lära oss att förhålla oss till i vardagslivet. Det gäller att kämpa på. 

Att inse att det här är en stor händelse är en viktig del, menar hon.

– Det här är ingen ofarlig sjukdom. Många kommer bli sjuka, många kommer bli svårt sjuka och tyvärr kommer också många avlida. Vi måste hantera det som något extraordinärt och verkligen kämpa för att skydda oss själva och varandra. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt