Annons:

Nej till nolltaxa i kollektivtrafiken

Vänsterpartiets motion om gratis kollektivtrafik fick nej i kommunstyrelsen.

Nej till nolltaxa i kollektivtrafiken

Vänsterpartiet lämnade in en motion om att införa gratis kollektivtrafik i länet. Men kommunstyrelsen ansåg att det inte var genomförbart samt att det var både dyrt och illa underbyggt förslag.

Annons:

Vänsterpartiets motion var det bara Mariann Gustafsson (V) som röstade för övriga ledamöter stödde sig på den utredning som tagits fram om avgiftsfri kollektivtrafik inte är en mirakelmedicin för att minska biltrafiken.

Vänsterpartiet ansåg att gratis kollektivtrafik skulle införas under i första hand vinterhalvåret. Senast som motionen var uppe i KS blev det återremiss på motionen och tjänstemän fick i uppdrag att se över nyttorna och kostnaderna skulle beskrivas tydligare.

– Det fanns inte med något finansieringsförslag på hur detta skulle finansieras med gratis kollektivtrafik. Det kostar mellan fem till sex miljoner kronor, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

"Bilismen består ändå"

Jon Sjölander menar att syftet ska vara hållbart och pengarna ska räknas hem. Utredningen som tjänstemännen presenterade visade att så inte var fallet.

– Utredningen visar att risken är att man flyttar över cyklister till kollektivtrafiken och bilister fortsätter att köra. Bilismen består ändå, säger han.

Conny Tyrberg (C) tror att man måste genomlysa kollektivtrafiken mer innan man fattar beslut om gratis kollektivtrafik.

– Det är en mer komplex fråga än vad man kan tänka sig först. Tätare turer och fler avgångar är nog mer värt om man ska satsa de pengarna på att minska biltrafiken, säger han.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt