Annons:

Coronakrisen ger lång ekonomisk skugga

Dan Nilsson (S), Conny Tyrberg (C) och Jon Sjölander (M)

Coronakrisen ger lång ekonomisk skugga

Sveriges kommuner och Regioner (SKR) gör bedömningen att lågkonjunkturen som Coronakrisen för med sig påverkar landets kommuner och regioner till och med år 2023.

- Nu är osäkerheten så stor att SKR talar om scenario istället för prognoser, säger kommundirektör Anders Björlin.

  

Annons:

Lågkonjunkturen på grund av Coronapandemin ser ut att finnas kvar i flera år fram över. Det med anledning av att både den svenska – och världsekonomin kommer att behöva lång tid på sig för att återhämta sig.

För Västerviks kommun ser det mörkt ut, men den mörka tunneln är ändå svagt upplyst med svaga ljus längs med tunnelns kanter.

- Skatteintäkterna ser ut att minska under 2020 för att öka igen under 2021. Men inte till de nivåer som vi hade 2019. SKR tror att först mot slutet av 2023 har vi kommit ut ur den ekonomiska påverkan som Coronakrisen innebär, säger Anders Björlin.

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande menar att även om krisen fortsätter fram till 2023 så är kommunen väl rustad.

- Läget är stabilt. Under flera år har kommunen kunnat avsätta ett överskott i en fond, resultatutjämnings resurs, RUR, som idag ligger på 140 miljoner kronor.

Hur länge räcker den reserven?

- Det beror på hur krisen utvecklar sig men vi kommer gott och väl att klara oss fram till 2023, säger han.

Olika meningar om hur RUR ska användas

Jon Sjölander (M) menar att kommunen nu måste se över sin organisation ordentligt för att ekonomin inte ska bli ännu sämre än vad den förväntas att bli, när skatteunderlaget minskar.

- RUR:en får inte bara ticka ut utan vi måste samtidigt genomföra förändringar och effektiviseringar i kommunens organisation och verksamheter. Vi måste ta oss tillbaka till ett överskott på minst två procent, säger han.

Conny Tyrberg (C) anser att Jon Sjölander nonchalerar det arbete som görs ute på de kommunala verksamheterna.

- Man ska inte säga att det inte görs effektiviseringar inom kommunens verksamheter. Det har gjorts ett jättestort arbete ute i verksamheterna genom en procentmålet. Hade vi inte haft det arbetet igång skulle läget sett helt annorlunda ut idag, när Coronakrisen har kommit, säger han.

Han tycker att det kommunen först måste arbeta med är att komma ut ur Coronakrisen innan man börjar tala om ännu större effektiviseringar i verksamheterna.

Dan Nilsson menar att man måste ge en rättvis bild av vad som har hänt historiskt också.

- De senaste åren har kommunen kunnat avsätta pengar till en RUR som vi nu kan använda i dessa kristider. Det är knappt tio år sedan vi också hade en ekonomisk kris i kommunen och då var det andra partier som styrde kommunen, säger han.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt