Annons:

Så ska risken för skadeangrepp minska i 25 naturreservat

Granbarkborren är ett stort problem i Kalmar läns skogar och nu gör Länsstyrelsen om skötselplanerna i 25 naturreservat. Foto: Ossian Mathiasson

Så ska risken för skadeangrepp minska i 25 naturreservat

Länsstyrelsen i Kalmar län har beslutat om tillägg och ändringar i 25 befintliga skötselplaner för att minska skadeangrepp i naturreservaten. 

Annons:

I Kalmar län finns ungefär 500 naturreservat, vars uppgift är att skydda värdefulla naturmiljöer, bevara ekologisk mångfald och vara fina besöksmål. 

Granbarkborren är ett elände i Kalmar länsskogar och för att naturreservaten ska uppfylla sitt uppdrag krävs det att risken för spridning av granbarkborre minskar. 

Nu har Länsstyrelsen i Kalmar län sett till att 25 naturreservat fått ändrade föreskrifter och skötselplaner och syftet är att möjliggöra åtgärder för att minska risken för spridning av granbarkborre, såväl inom som från naturreservatet så länge det inte strider mot syftet eller skadar prioriterade naturvärden. Det handlar om fyra naturreservat i Hultsfreds kommun och och fem naturreservat i Västerviks kommun.

”Vilka åtgärder som kan göras inom ett naturreservat regleras i beslutets föreskrifter och skötselplan. Möjliga åtgärder kan skilja sig mellan olika reservat och även mellan olika delar av ett naturreservat”, skriver Länsstyrelsen i ett pressmeddelande. 

Fakta

Berörda naturreservat som fått ändrade föreskrifter och skötselplaner

Hultsfreds kommun: Björnnäset, Knästorp, Kraskögle och Sällevadsåns dalgång.

Oskarshamns kommun: Blomsfors, Fårhagsberget, Hammarsebo brandfält, Emsfors-Karlshammar (Mönsterås), Köksmåla, Lämmedal, Norra Göten, Späckemåla, Stamsjövägen, Ängsmossen och Ölvedal.

Borgholms kommun: Böda backar och Vargeslätten.

Västerviks kommun: Kvarntorpet, Mörtfors (Oskarshamn), Risebo, Stora Vrången och Västra Marströmmen.

Högsby kommun: Ledegöl och Åsebo.

Mönsterås: Åby.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt