Annons:

Socialnämnden ekonomi bättre än väntat – hittade sex miljoner mellan raderna

Socialnämndens ekomomi bättre än väntat efter fynd i de ekonomiska planerna för kommunen.

Socialnämnden ekonomi bättre än väntat – hittade sex miljoner mellan raderna

Ett minusresultat i socialnämnden vändes till ett litet plus efter att det upptäckts att nämnden fått för lite pengar i sin budget inför 2020. Efter att också ha räknat in statsbidrag i sin budget pekar nämndens prognos på ett litet plus.

Annons:

Socialnämnden har tillförts 6,3 miljoner kronor till sin budget, då man upptäckt att nämnden ska ha medel ur resultatutjämningsfonden även för i år. Upptäckten gjordes i april, vilket gör att de pengarna inte är inräknade i socialnämndens ekonomiska prognos, för mars i år. Där står det ett minus på sista raden med 4,2 miljoner kronor.

– Det är mänskligt att göra fel, det kan hända den bästa, säger Ingela Svensson (C) ordförande i socialnämnden.

Jon Sjölander (M) är mer frågande till varifrån pengarna kommer att tas ifrån.

– För mig är detta helt ny information. Jag fick veta det först i dag. Jag ska kontakta kommunens revisorer och kommundirektören för att få svar på varifrån de pengarna kommer att tas ifrån. Det är viktigt att man får all information om det, särskilt när även Barn- och utbildningsnämnden också får ett tillskott i sin budget.

Äldreomsorgen och IFO sticker ut

När det gäller kommunens budget är det två verksamheter som har stora avvikelser i sina resultat.

Äldreomsorgen är det ena, där de ser ut att göra ett plusresultat på 6,5 miljoner kronor.

Vad är det som gör att de har ett så stort överskott i sin budget?

– Vi har räknat in de statsbidrag som vi kommer att få. Samtidigt har man jobbat mycket med bemanningsekonomi och gjort det väldigt bra. Vi har heller inte haft samma kostnadsökning som den volymökning som vi har fått, säger socialchef Jörgen Olsson.

Den andra verksamheten som har en avvikelse är Individ- och familjeomsorgen. Där är det däremot ett minus på 9,3 miljoner kronor.

– Vi har många barn som är placerade i familjehem. Tyvärr finns det för få familjehem i Västervik, vilket gör att vi måste placera dem i andra kommuner och det blir mycket dyrare, säger Ingela Svensson (C) socialnämndens ordförande.

Hon efterlyser personer som kan tänka sig att ha familjehem i Västervik.

– Vi har fått rapporter om att det kan komma till fler barn som måste bli placerade i familjehem, vilket är tragiskt samtidigt som det blir en ökad kostnad, säger hon.

Jon Sjölander (M) vill se en djupare analys av varför fler barn behöver bli placerade i familjehem och vill få den analysen presenterad tills nästa sammanträde i nämnden.

Hälso-och sjukvård

När det gäller hälso- och sjukvård gör de också ett minusresultat, men inte alls så mycket som IFO. Däremot finns det orosmoln som pekar mot att det kan komma att öka under året.

– Anledningen är hur regionen skriver ut antalet patienter från sjukhusen. Vi har en helt annan sjukvård i hemmen idag än för tio år sedan. Idag ske 25 procent av all sjukvård i hemmen och det görs av kommunens personal, säger Jörgen Olsson.

Han ser gärna att avtalet med regionen görs om så att kommunen får ekonomiska medel från regionerna för att bedriva vård hemma hos människor. Han är inte negativ till att vården utförs i hemmen.

– Det är jättebra att människor för möjlighet att vara hemma och slipper befinna sig på sjukhus under sin rehabiliteringstid men kommunen måste få medel till att kunna bedriva den vården av regionen, säger Jörgen Olsson.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt