Annons:

Eleverna får sitt utspring men måste avstå kortegen

Marcus Fridlund, Jörgen Jonsson, Andrea Brändström och Magnus Bengtsson.

Eleverna får sitt utspring men måste avstå kortegen

Gymnasieledningen och ett förstärkt elevråd kom överens om att det blir en dag att minnas för de drygt 300 eleverna som slutar Västerviks gymnasium i år.

- Det är en jätteviktig dag för eleverna som slutar gymnasiet samt för deras mentorer. Det är många relationer som har skapats här i tre år, säger gymnasiechef Jörgen Jonsson.

  

Annons:

I flera veckor har ett förstärkt elevråd och gymnasieledningen fört samtal om hur skolavslutningen för de elever som slutar Västerviks gymnasium ska se ut. Oron har varit överhängande bland eleverna att det inte skulle bli någonting alls. Nu har den oron vänts till något positivt då man lyckats komma överens om hur firandet ska se ut.

- Det blir ett firande och ett fint minne för alla elever som går ut Västerviks gymnasium och vi har lyckats göra det samtidigt som vi följer myndigheternas råd och rekommendationer, säger Magnus Bengtsson, barn-och utbildningschef i Västerviks kommun.

Andrea Brändström, säkerhetsskyddschef vid räddningstjänsten och stabschef i Västerviks krisledningsgrupp, har lyssnat på eleverna och smittskyddsläkaren i Kalmar län.

- Jag har föredragit hur det är tänkt att avslutningen ska gå till och fått klartecken för det, säger hon.

Gymnasiechef Jörgen Jonsson berättar hur samtalen gått till och säger samtidigt att många elever varit oroliga för att det inte skulle bli någon studentavslutning i Västervik.

- Vi bad elevrådet att bjuda in fler elever som slutar gymnasiet i år och tillsammans med dem har vi diskuterat och kommit fram till en bra lösning som ger eleverna ett utspring, där de kan ta emot sina anhöriga utanför skolan.

Två anhöriga per elev

Eleverna kommer att lämna tillbaka sina datorer och sina böcker samma vecka som de slutar skolan.

- Då får de med sig två biljetter var som de kan ge till valfria anhöriga. Då kan de anhöriga gå genom de avspärrningar som vi har satt upp, säger Jörgen Jonsson.

Avspärrningarna kommer att vara stora och luftiga så att eleverna och de anhöriga slipper att trängas utanför Västerviks gymnasium.

- Vi vill ändå uppmana alla elever och anhöriga att så fort eleverna sprungit ut och mottagit sina hyllningar, att de avlägsnar sig ut från avspärrningarna och inte heller samlas i grupper utanför utan så fort som möjligt följer med sina anhöriga hem, säger Magnus Bengtsson.

Det innebär att det inte blir någon kortege i år.

- Vi får inte genomföra det på grund av ett beslut från myndigheterna, säger Jörgen Jonsson.

Han säger också att eleverna och vårdnadshavarna kommer att få mer detaljerade uppgifter om hur studenten kommer att genomföras när den dagen närmar sig. Alla detaljer är ännu inte klara.

Marcus Fridlund (S) barn-och utbildningsnämndens ordförande säger att han är glad över att man har kunnat hitta en lösning.

- Det är bra gjort av eleverna. Det är en stor dag för dem och det har varit viktigt för oss att erbjuda en lösning som ger en fin studentavslutning.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt