Annons:

Advokaten till misstänkte: ”Omständigheter talar för min klient”

Advokaten om rättegången "Omständigheter talar för min klient"

Advokaten till misstänkte: ”Omständigheter talar för min klient”

Den 8 oktober förra året sköts en ung kvinna till döds i en lägenhet på Skyttegatan i Västervik. En man åtalas för mord och rättegången har kommit lite mer än halvvägs.
Vad som hände innan skottet gick av är det som rättegången i Kalmar tingsrätt handlar om. Var det som åklagaren hävdar ett planerat mord eller var det en ren olycka som ledde till att kvinnan sköts som advokaten hävdar.

Annons:

Nästa vecka inleds den tredje och sista veckan i rättegången mot den man som misstänks för att ha dödat en ung kvinna i en lägenhet på Skyttegatan i Västervik. Vår tidning har talat med både åklagare Linda Caneus och advokaten i målet Fredrik Liljeblad. Den senare menar att det finns en hel del omständigheter som talar för hans klient.

Åklagare Linda Caneus vill inte ge så många kommentarer till hur förhandlingarna går.

– Förhandlingarna har pågått i två veckor. Vi är mitt uppe i rättegången och hittills har det gått enligt planerna, säger hon.

Oense om händelseförloppet

Det som hände i lägenheten var att en kvinna sköts till döds. Hur det skedde och i vilken ordning händelserna skedde är åklagarsidan och försvaret oense om. Åklagaren har lämnat in ett åtal om mord. Det innebär att hon anser att det finns bevis för att mannen hade uppsåt att döda kvinnan i lägenheten.

Advokat Fredrik Liljeblad har en annan uppfattning.

– Min klient erkänner stora delar av åtalet, men inte mord. Han medger vållande till annans död, grovt brott, säger Fredrik Liljeblad.

Han säger att åklagaren börjar vackla i sin ståndpunkt och har lagt till en andrahandspåföljd i målet.

– Åklagaren anser att min klient ska dömas för mord och i andra hand dömas för vållande till annans död.

Vad grundar ni ert försvar på när ni säger vållande till annans död?

– Det är en mängd olika omständigheter som jag i detalj inte kan gå in på just nu. Men mycket tyder på att det var en tragisk olycka som skedde i lägenheten på Skyttegatan, säger Fredrik Liljeblad.

Vad menar din klient med olycka?

– Han vidgår att han har haft vapnet i sin hand i samma rum som kvinnan som sköts och att ett skott gick av på grund av ett misstag.

Sista veckan av rättegången

Nästa vecka inleds de sista rättegångsdagarna och det är viktiga dagar anser advokat Fredrik Liljeblad.

– Det finns en rad omständigheter som talar för att det gått till som min klient har sagt under rättegången och framförallt finns det omständigheter som talar för att det inte gått till så som åklagaren hävdar.

Vilka omständigheter är det?

– Det kan jag inte uttala mig om nu, det återkommer jag till under sista dagen av rättegången, säger Fredrik Liljeblad.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt