Annons:

Elev kränktes i ett år – Västerviks kommun får kritik

En elev kränktes av andra elever i ett år. Västerviks kommun kritiseras.

Elev kränktes i ett år – Västerviks kommun får kritik

En elev som gick på en skola i Västerviks kommun, fick utstå slag, hot om våld och muntliga nedlåtande kommentarer under flera månader. Trots att vårdnadshavare var i kontakt med skolans rektor skedde inte några större förändringar av elevens situation på skolan. Nu kräver Barn- och elevombudet (BEO) att Västerviks kommun genomför åtgärder.

Annons:

Vårdnadshavaren lämnade in en anmälan mot Västerviks kommun i augusti 2019. Då hade eleven blivit utsatt för slag, hot om våld och nedsättande ord i ett år. Den första anmälan till skolans rektor gjordes i september året innan. I anmälan skriver vårdnadshavaren att kränkningarna eskalerade vintern 2019 då fler elever deltog i kränkningarna och då gjordes ytterligare anmälningar till skolans rektor.

Vid det tillfället tog skolan och Västerviks kommun upp frågan och gjorde en utredning.

Skolan och skolans rektor menar att det var första gången som man fick kännedom om kränkningarna. Men BEO har i sin utredning påvisat att det funnits kontakt mellan rektorn och vårdnadshavaren redan i september 2018, genom en mailkonversation.

Känt till kränkningarna

BEO:s utredning visar att skolan väl känt till kränkningarna som eleven utsatts för, men att man valt att inte göra någonting, då skolans rektor inte ansåg att kränkningarna var av allvarlig art.

Barn- och elevhälsan anser att huvudmannen inte i tillräckligt stor utsträckning utrett de uppgifter som kommit in om kränkande behandling.

De kräver nu att Västerviks kommun senast den 15 september i år vidtar åtgärder så att skollagens krav att motverka kränkande beteenden uppfylls.

I anmälan till BEO fanns också en beskrivning om hur eleven blivit utsatt för kränkande beteende från skolpersonal, men i utredningen går det inte att fastställa om detta har inträffat.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt