Annons:

Mannen döms för grovt vållande till annans död.

MANNEN SKÖT KVINNAN I HUVUDET – DÄRFÖR DÖMS HAN INTE FÖR MORD

Den 23-årige man som stod åtalad för mord på en kvinna han tidigare haft en relation med döms till fängelse. Men inte för mord. Påföljden blir fängelse i sex år och fyra månader för grovt vållande till annans död.
Det framgår av domen som föll i dag. 

Annons:

Det var den 8 oktober förra året som polisen blev larmad till Skyttegatan i Västervik. På plats hittades en mycket skadad kvinna, som senare avled på sjukhuset. 

Den 23-årige mannen, som kvinnan haft en relation med, befann sig på platsen och greps samma dag. Två dagar senare häktades han på sannolika skäl misstänkt för mord.

I dag föll domen mot mannen.

Under rättegången har mannen erkänt att han orsakat kvinnans död genom att skjuta henne i huvudet med en pistol. Mannen har dock nekat till mord, då han inte hade som uppsåt att döda henne. 

I rätten har mannen berättat att han hade pistolen i sin högra hand och kände på avtryckaren för att kontrollera att pistolen var säkrad. Då satt kvinnan ungefär en till två meter från honom. Först förstod han inte att kvinnan hade träffats, men såg sedan att hon var träffad i pannan. 

"Det var inte lämpligt att säkerställa att vapnet var säkrat i sovrummet", har mannen berättat men samtidigt sagt att han inte tänkte på det då. 

"Var inget bråk"

I samma bostad befann sig den mordmisstänktes mamma, som han sprang ut till när han insett att kvinnan blivit skjuten. Han ska då ha varit uppriven och sagt att det inte var meningen. 

De båda stannade i bostaden tills dess att både ambulans och polis kom till bostaden. 

Uppgifterna om vad som hände före att kvinnan sköts ihjäl har gått isär. Det finns tecken av våld på kvinnans kropp, men dessa skador sågs inte dagen före och vittnesuppgifter från ambulanssjukskötarna talar inte för att de ska ha uppkommit i samband med de livräddande åtgärderna. 

Kvinnan hade tidigare bott på ett skyddat boende och varit rädd för att mannen skulle skada henne. Men nu hade de börjat träffas igen. 23-åringen har sagt att det inte var något bråk mellan honom och kvinnan före skjutningen och att han inte vet varför det funnits blod på tröjan eller många avryckta hårstrån på tröjan. Han tror att vissa av blåmärkena som hon hade kan ha uppkommit när hon föll efter skottet.

En närstående till kvinnan ska ha frågat om hon blev "skjuten i huvudet", något som poliserna reagerade på, då de inte hade berättat det. Den närstående ska då ha skrikit "jävla XXX, han har ju sagt att han ska skjuta henne i huvudet om hon tar barnet".

Inte främmande för att bruka våld

Tingsrätten anser att det är ställt utom rimligt tvivel att det är 23-åringen som skjutit ihjäl kvinnan. Rätten menar också att det finns flera besvärande omständigheter för mannen, som talar för att han utfört gärningen uppsåtligen. 

Den främsta omständigheten menar rätten är att skottet träffade mitt i pannan. Det vore osannolikt om det inte var frågan om ett riktat skott, menar man. Hans agerande ger stöd för att hans avsikt har varit att döda henne. En annan besvärande uppgift är också de skador som fanns på kvinnan utöver skottskadan. 

Rätten påtalar också att utredningen ger stöd för att 23-åringen inte har varit främmande för att bruka våld mot henne. Det är uppgifter som mannen till viss del vitsordat. 

Det finns omständigheter som talar för att skottet föregåtts av ett fysiskt bråk och att kvinnan blivit misshandlad, menar rätten. Men samtidigt går det inte att utesluta att skadorna uppkommit i samband med försöken att återuppliva henne och det är inte klarlagt att det förekommit bråk före gärningen.

Att han var påverkad av narkotika vid gärningen kan också ha bidragit till bristande impulskontroll, menar rätten. Under tiden som kvinnan bodde på skyddat boende ska mannen ha riktat flera indirekta hot mot närstående till kvinnan.

Döms inte för mord

Tingsrätten menar att det finns uppgifter som talar emot att han med avsikt skulle ha döda kvinnan. Bland annat det faktum att mannen var mycket stressad och uppriven vid larmsamtalet. Att händelsen också inträffade i samma bostad som 23-åringens mamma befann sig i talar i viss mån emot, enligt rätten. 

"Han måste således ha insett att detta direkt skulle leda misstankarna mot honom själv", skriver rätten. 

23-åringen påkallade även polisens uppmärksamhet för att leda dem rätt. Han ska också direkt på plats ha uppgett att det var en olyckshändelse, något som han har vidhållit genom hela utredningen.

Tingsrätten anser att bevisningen mot mannen inte är tillräckligt stark och att det inte är ställt utom rimligt tvivel att hans avsikt var att döda kvinnan. Han har heller inte varit likgiltig inför det faktum att hon skulle avlida. 

Därför ogillar rätten åtalet om mord och mannen döms i stället för grovt vållande till annans död. Han döms även för grovt vapenbrott, brott mot vapenlagen och narkotikabrott.

Påföljden blir fängelse i sex år och fyra månader. Han ska, förutom fängelsedomen, även betala 300 000 kronor i skadestånd. 

Mannen ska kvarstanna i häktet tills dess att domen vinner laga kraft. Domen kan överklagas till Göta hovrätt.

Artikeln har uppdaterats.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt