Annons:

Satsning för att barn och unga ska läsa – minoriteter i fokus

Nu satsas det för att barn och unga ska läsa igen. Foto: Pixabay

Satsning för att barn och unga ska läsa – minoriteter i fokus

Barn och unga i länet ska läsa mer. Nu satsar regionen på en vecka i höst och fokus i år blir de nationella minoriteterna. 

Annons:

Biblioteksutveckling Region Kalmar län har beviljats en kvarts miljon från Kulturrådet för Läslovet 2020. Pengarna kommer att gå till fortbildning av bibliotekspersonal samt inköp av litteratur. Totalt handlar det om en satsning på nästan en miljon kronor tillsammans med länets bibliotek.

Målet är att varje bibliotek ska ha minst en läsfrämjande aktivitet med de nationella minoriteterna i fokus. De nationella minoriteterna i Sverige är judar, romer, samer, sverigefinnar och tornedalingar.

"Idag saknas det kunskap hos bibliotekspersonalen om de nationella minoriteterna och det förekommer inte heller några specifika läsfrämjande aktiviteter. Med den bakgrunden har arbetsgruppen inför Läslov 2020 diskuterat behovet att biblioteken behöver bredda sin verksamhet och öppna upp sin verksamhet inom området barn och unga från de fem nationella minoriteterna", skriver regionen. 

Målgruppen är barn och unga mellan sex och 19 år.

Biblioteksutveckling har också fått ett anslag på 225 000 kronor för att tillsammans med Blekinge, Kronoberg och Östergötland genomföra en programutbildning. Syftet är att arbeta mer professionellt med att genomföra bra arrangemang och skapa en stabilitet för att det inte ska stå och falla med enstaka personer, enligt regionen.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt