Annons:

INGEN PUBLIK PÅ POPULÄRA EVENEMANGET

Foto: Arkivbild

INGEN PUBLIK PÅ POPULÄRA EVENEMANGET

Ingen publik på årets Hasselörodd, men traditionen lever vidare. För att undvika folksamlingar vid fiskaretorget har man nu beslutat att roddarna ska vända redan vid Skeppsbrofjärden. Roddaren Bo Bengtson är positiv trots omständigheterna.

Annons:

Den traditionsenliga Hasselörodden genomförs även i år, om än med ett anpassat upplägg. Flera andra evenemang, så som Swedish Floorball Open och Hamnplan Live, har ställts in till följd av de restriktioner som införts i samband med coronapandemin. Länge var läget osäkert även för den årliga rodden mellan Hasselö och Västervik. Nu har beslutet kommit att Hasselörodden kommer genomföras även i år, men att upplägget kommer förändras.

"Har pågått i 40 år"

Hasselörodden arrangeras varje år vecka 29. Tusentals människor brukar varje år möta roddarna när de ror in i Fiskarehamnen i Västervik. I år ställs det ceremoniella mottagandet in och roddarna vänder vid Skeppsbrofjärden för att undvika att folksamlingar bildas. De senaste årens livesänding av evenemanget kommer även det att ställas in. Istället kommer Västervik Framåt följa med roddarna och göra en summerande film att sända i efterhand.

Bo Bengtson, en av roddarna i årets Hasselörodden, menar att det viktigt att uppehålla traditionen.

– Det är ett av Västerviks äldsta arrangemang, tillsammans med Visfestivalen, och har pågått i 40 år. Coronasituationen är tråkig, men själva rodden ser jag fram emot lika mycket som vanligt, trots att det inte är någon publik på plats. Rodden arrangerades även innan den fick publik. 

Fakta

Hasselörodden: för att hylla Tjust Skärgårdshistoria beger sig varje år omkring 40 roddare från Hasselö till Västervik för att minnas den handel som pågick fram till tidigt 1900-tal. Roddarna ror i träekor och är klädda i traditionella kläder. Evenemanget lockar tusentals åskadare och arrangeras onsdagen vecka 29 varje år.

(källa: vastervik.com)

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt