Användningen av munskydd ska minska inom äldreomsorgen i Västerviks kommun. Foto: Pixbay
Det används för mycket munskydd inom äldreomsorgen i Västerviks kommun. För att minska bruket av munskydd ska personalen använda visir som efter användandet ska rengöras med handsprit tills nästa gång visiret ska användas av annan personal. Undersköterskor som kontaktat DVV är mycket oroliga för de nya direktiven.
” Tänk på att använda munskydd där det är bäst lämpat. Vi behöver tänka på att använda brukarbundna visir igen där vi är nära och hjälper till, närmare en meter. Detta för att skydda oss själva och de äldre. Det är tyvärr så att munskydd går åt i stor omfattning och vi måste hushålla med dem. Våra skyddsmaterial måste räcka ifall det skulle bli ett utbrott framöver. Dessa direktiv kommer från central nivå, där man jobbar hårt med att säkerställa att det finns tillräckligt med skyddsmaterial”.
Detta text är hämtad ur ett nytt direktiv som lämnades ut till personalen inom äldreomsorgen i förra veckan.
- Vi ska inte längre använda munskydd i samma höga utsträckning för att minska droppsmitta som vi gjort tidigare, säger en undersköterska som kontaktat DVV.
Undersköterskan säger också att visiren som används ska rengöras med handsprit och finnas hos brukaren så att nästa personal kan använda samma visir.
Gott om skyddsmaterial
Förra veckan berättade kommunstyrelsen att man ska bygga upp ett lager av skyddsmaterial så att man inte stod utan skyddsmaterial som vid utbrottet av Covid-19 pandemin. Lagren ska finns för tre månaders förbrukning.
DVV kontaktade socialchef Jörgen Olsson om hur mycket skyddsutrustning det finns i kommunen.
- Läget är ganska gott. Vi har mycket skyddsutrustning, samtidigt går det åt mycket skyddsutrustning också, säger han.
Ändå vill man att undersköterskorna ska minska sin användning av munskydd, varför?
- Vi har aldrig plockat bort någonting. Vi använder visir på det sättet som de rekommendationer som ges från Folkhälsomyndigheten och regionen. Det är de rekommendationerna som vi följt från början.
Han berättar att nya rekommendationer kom för en tid sedan att visir ska användas vid alla kontakter med äldre och rengöras efter av personal efter användning.
- Finns det minsta misstanke om att äldre är smittade ska man använda sig av både visir och munskydd, säger Jörgen Olsson
Folkhälsomyndighetens rekommendationer ifrågasätts mer och mer nu, ändå väljer ni att följa den varför?
- Det är de som är experter, det ska vi inte ifrågasätta.
Undersköterskorna som kontaktat DVV menar att det verkar vara en sparåtgärd som är beordrad från central nivå. Stämmer det?
- Vi följer de rekommendationer som ges till oss det ska inte ses som någon sparåtgärd utan vi följer rekommendationerna.
När ändrades de rekommendationerna?
- Någon vecka tillbaka.
WHO (Världshälsoorganisationen) skrev i lördags att det som minskar smittspridningen effektivast är munskydd, då det är en droppsmitta, ändå väljer ni att minska användningen av munskydd, varför?
- Vid misstänkt smitta ska personalen använda både munskydd och visir. När man utför nära vård där det inte finns någon misstänkt smitta ska personalen använda visir.
I Västerviks kommun har nu ytterligare fem fall av Covid-19 upptäckts på kort tid. Är det rätt läge att förändra användandet av munskydd nu?
- Jag tror att vi kommer att se fler som har blivit smuttade nu när provtagningen ökar, säger Jörgen Olsson.
Västerviks kommun har tidigare varit duktiga på att inte få in Covid-19 på sina särskilda boenden. Hur ser du på det?
- Är det så att vi får in det på våra äldreboenden är det jätteviktigt att vi startar en utredning om smittspårning omedelbart.
Har ni en plan för det?
- Det är regionen som har ansvar för det och provtagning av personer, säger Jörgen Olsson.