Annons:

Stor lärarbrist i länet – 140 lärare i Västervik går i pension

Det råder stor lärarbrist i länet och Västerviks kommun är inget undantag. Bilden är en genrebild. Foto: MostPhotos

Stor lärarbrist i länet – 140 lärare i Västervik går i pension

Lärarförbundets senaste mätning visar på en stor lärarbrist i landet. I Kalmar län finns ett rekryteringsbehov på 1700 lärare de kommande åren, samtidigt som elevantalet i landet väntas öka. I Västerviks kommun räknar man med att 140 lärare kommer att gå i pension inom fem år - en utmaning enligt barn- och utbildningschefen Magnus Bengtsson.

Annons:

Lärarförbundets årliga mätning visar en stor brist på behöriga lärare på ett nationellt plan, det meddelar lärarförbundet via ett pressmeddelande. I Kalmar län finns det ett rekryteringsbehov på 1700 lärare och förskolelärare de kommande åren, vilket motsvarar ungefär en tredjedel av den totala lärarkåren. De kommande fem åren väntas över 13 procent av länets lärare gå pension, samtidigt är är antalet obehöriga lärare stort och elevantalet växer.

I Västervik beräknar man att ungefär 140 av kommunens drygt 1000 medarbetare kommer gå i pension de närmaste fem åren. Magnus Bengtsson, barn- och utbildningschef i Västerviks kommun, menar att rekryteringsbehovet även grundar sig i bristen på behöriga lärare samt en naturlig rörlighet i arbetsmarknaden. Han ser dock positivt på kommunens möjliheter att rekrytera nya lärare.

– Det vi har sett de senaste åren är att det har gått relativt bra att rekrytera nya medarbetare, vilket är roligt, säger Magnus. Det förväntas ju saknas en del lärare de kommande åren och det blir en utmaning att jobba med. Samtidigt är det väldigt roligt att Campus har utbildningar för både fritidshem- och förskollärare. Det är något som jag tror kommer vara positivt för oss men också för andra kommuner.

Där är det störst brist

Den största bristen på lärare i länet hittas enligt lärarförbundet i de äldre årskurserna. Lärarbristen väntas bli extra akut i just sena grundskolan och gymnasiet. Sammanlagt behöver Kalmar än rekrytera uppemot 250 högstadielärare och 220 gymnasielärare innan 2023 för att täcka behovet.

– Det krävs en palett av lösningar för att komma tillrätta med lärarbristen. Satsningar på attraktiva löner och arbetsvillkor samt fler utbildningsvägar är centrala. För att stoppa flödet ut ur yrket så måste arbetsgivarna värna och värdera de lärare som finns, säger Johanna Jaara Åstrand, förbundsordförande för lärarförbundet, i ett pressmeddelande.

Enligt Magnus Bengtsson behövs det fler lärare på ett nationellt plan för att lösa problemet

– Om vi är väldigt duktiga i vår rekrytering av lärare kommer andra klassrum stå tomma i stället. Det är därför väldigt viktigt att fler vill arbeta som lärare och förskollärare, säger han.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt