Annons:

  • Conny Tyrberg ”Äntligen togs det första spadtaget till en ny simhall”

    Första spadtaget togs i måndags för nya simhallen. Helene Lambertsson, föreståndare för simhallen och Dan Nilsson (S) ordförande i kommunstyrelsen var två av åtta som grävde.

  • Conny Tyrberg ”Äntligen togs det första spadtaget till en ny simhall”

    Stefan Karlsson, till höger blir projektchef för simhallen etapp ett, till vänster Sven-Åke Lindberg vd för Bostadsbolaget.

  • Conny Tyrberg ”Äntligen togs det första spadtaget till en ny simhall”

    Markarbetet för den nya simhallen har redan startat.

Conny Tyrberg ”Äntligen togs det första spadtaget till en ny simhall”

Västervik kommer att få en ny simhall som står klar vid årsskiftet 2022-2023. Det är då den första etappen av simhallen kommer att stå klar. I måndagsförmiddag togs det första spadtaget som ska symbolisera att arbetet med Bökensved är i gång.

Annons:

Det är Bostadsbolaget som är projektledare och 25 olika entreprenörer som kommer att bygga den första etappen av simhallen i Västervik. Den första etappen kommer att byggas alldeles intill där den nuvarande slutar.

Projektchef för hela simhalls projektet är Stefan Karlsson, från Bostadsbolaget.

- Vi kommer att bygga etapp ett av simhallen. Det blir en 25 gånger 21 meter lång bassäng samt ett bad & leklandskap för de yngre barnen.

Han säger att de kommande tre åren kommer han och projektledaren Andreas Throzell och upphandlaren Bill Fors enbart att jobba med detta projekt.

- Det är etapp ett som vi startar byggandet av nu och det kommer att vara färdigt kring årsskiftet 2022 och 2023. Vi hoppas att vi får beställning av etapp två innan den här etappen är färdig, säger Stefan Karlsson.

Projektet är unik entreprenadform då det brukar finnas en totalentreprenör som ansvarar för hela projektet och har underentreprenörer som gör arbetet. I det här fallet undviker Bostadsbolaget en sådan lösning.

- Det medför högre kostnader. Vi har direkt kontakt med alla entreprenörer och det öppnar möjligheten för många lokala aktörer att lämna anbud, vilket inte är möjligt med en stor entreprenad. Samtidigt ökas konkurrensen vilket i sin tur ökar möjligheten till lägre pris, säger Stefan Karlsson.

”Äntligen”

Conny Tyrberg (C) känner en stor glädje att det första spadtaget är taget.

- Äntligen. Det känns skönt att vi kommit i gång med det första projektet på Bökensved. Jag tycker att det ser bra ut och att de vi anlitat har gjort ett väldigt bra planeringsarbete, säger han.

Även om det är Bostadsbolaget som är projektledare för simhallens första etapp är det inte de som bygger. Det kommer 25 olika entreprenörer att göra och de flesta av dem är lokala byggföretag som Kanonaden, Fredriks Bygg och Elajo.

Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande anser att det är bra att simhallen byggs av lokala företag.

- Efter upphandlingen har det utkristalliserat sig så att det är lokala företag som bygger, säger han.

Innan man kommit så långt som till det första formella spadtaget har diskussionerna varit heta i främst kommunfullmäktige där två inriktningar stridit om vilka det är som ska leda projektet och vilka som ska bygga. Till slut var det Bostadsbolaget, det kommunala bolaget som fick uppdraget.

- När vi satte ner foten så lyssnade oppositionen, säger Conny Tyrberg.

- Det blev en viss fördröjning av  byggstarten på grund av att vi hade olika syn på projektet men nu tror jag att det blir väldigt bra, säger Dan Nilsson.

Vilket projekt kommer att starta härnäst på Bökensved?

- Det vet vi ännu inte. Vi har både etapp två av simhallen, sporthall och ishall som ska byggas. I vilken ordning är inte beslutat än, säger Dan Nilsson.

Väntat länge

Helene Lambertsson, är föreståndare för simhallen i Västervik tycker det är bra att bygget av en ny simhall är igång.

- Det är jättekul. Jag har jobbat här i 36 år. Det kommer att bli härligt att få med bassängyta, då det blivit väldigt populärt med motionsimning, säger hon.

Simhallen i Västervik byggdes mellan åren 1975 till 1977. Idag ä har den gjort sitt och betongfundamenten som håller bassängen är i dåligt skick.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt