Annons:

Glaskross i rutschkana – åttaåring fick besöka akuten:

Åttaårige Nils fick åka till akuten efter otäck olycka. Foto: Privat

Glaskross i rutschkana – åttaåring fick besöka akuten: "Fruktansvärt"

En tydlig eskalering av krossat glas i Västerviks centrum resulterade i en otäck olycka för åttaårige Nils. Åkturen i stadsparkens rutschkana följdes av ett besök på akuten och sju stygn.
– Det är fruktansvärt att se sitt barn så här, säger mamma Anna Kling.

Annons:

När åtta år gamla Nils Rosén i lördags besökte Stadsparken i Västervik med sin mormor, syster och kusiner tog utflykten en obehaglig vändning. I den stora rutschkanan i parken hade någon krossat ett glas. För Nils resulterade det i sju stygn och ett besök på akuten, dagen efter hans åttonde födelsedag.

– Det känns fruktansvärt, säger Nils mamma Anna Kling. Man är väldigt arg, besviken och chockad.

Glasbiten skar upp Nils ena skinka, rakt igenom hans byxor och kalsonger, och lämnade ett fem centimeter långt och två centimeter brett sår. Mamma Anna berättar att Nils först inte kände av skadan men att det sedan började svida och att han då blev både upprörd och panikslagen. Familjen skyndade sig till akuten där Nils fick sys med sju stygn och tejpas.

Anna Kling menar att rutschkanan var full av glas, inget som hamnar där av olyckshändelse.

– Glasbitarna var stora, det såg ut som om någon slagit sönder antingen en flaska eller ett dricksglas, säger Anna. Man har ju ett ansvar som förälder men jag tycker ändå inte att man ska behöva undersöka en så fin och nybyggt lekpark. Den borde vara säker.

– Det är så mycket glas, det händer inte av misstag, det är någon som har lämnat det där. Jag tycker att det är hemskt att människor gör så.

En ökning av krossat glas i centrum

Efter händelsen stängdes området ner och Västervik miljö och energi genomförde en övergripande städning. Området städades återigen på måndagen innan det öppnades för allmänheten. Kent Elander, verksamhetschef på Västerviks miljö och energi, menar att stadsparken städas varje dag och att man sett en ökning av krossat glas i hela stadskärnan den senaste tiden.

– Det är ett tilltag som har ökat, att man ska krossa glas. Det har eskalerat lite. Tidigare har vi sett mycket glasflaskor men nu verkar det snarare vara dricksglas. Det tar mycket tid för oss att ta bort och skadar både djur och människor. Nu var det en liten pojke som gjorde illa sig men även hundar har fått det i tassarna. Vi har faktiskt papperskorgar, det saknas inte möjligheter att bli av med skräpet på ett civiliserat sätt.

Kent säger att vandaliseringen ökar markant på helger och att han tror att det kan härledas till de grupper av ungdomar som ofta umgås i parken.

– Om man bygger en anläggning för mycket pengar för att folk ska ha det roligt då är det tråkigt att andra väljer att förstöra den. Man är såklart välkommen att umgås i parken men borde tänka på att vara där på ett sätt så man inte förstör eller skapar problem för andra, säger Kent Elander.

"Det hade kunnat sluta mycket värre"

Anna Kling, mamma till Nils, säger att han kommer få ett ärr för resten av livet på grund av den här händelsen. Samtidigt menar hon att det hade kunnat sluta mycket värre.

– Det var tur att han åkte på det sätt han gjorde i rutschkanan. Om han skurit sig på magen eller kroppspulsådern hade det kunnat sluta mycket värre, säger Anna. Jag hoppas att den som har gjort det förstår vad det innebär och att ett litet barn måste bära med sig det genom hela livet.

– Han har fortfarande ont. Eftersom det sitter på ett känsligt ställe får han inte röra sig så mycket. Den nya studsmattan han fick i födelsedagspresent får han inte hoppa på och han missar sin nästa fotbollsmatch. Det gör honom väldigt ledsen. Det är fruktansvärt att se sitt barn så här, fortsätter Anna.

Anna berömmer sjukvården i Västervik för det bemötande familjen fick på sjukhuset. Hon menar också att kommunen agerade snabbt efter händelsen, men att hon vill se bättre rutiner för skötseln av lekparken.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt