Annons:

Färre flyg har anlänt flygplatsen efter att landningsbanan blev förlängd

Mariann Gustafsson (V) ställde många frågor av Västerviks Flygplats vid KF:s sammanträde i måndags.

Färre flyg har anlänt flygplatsen efter att landningsbanan blev förlängd

Vid kommunfullmäktiges sammanträde ställde Mariann Gustafsson (V) flera frågor om Västerviks Flygplats, som förlängdes med 399 meter för några år sedan. En av frågorna var hur många flyg som startar och landar där varje år och svaret från Dan Nilsson (S) kommunfullmäktiges ordförande var 800  - 1 000 per år.

Annons:

Mariann Gustafsson ansåg att svaret var mycket märkligt.

- En av anledningarna till att flygplatsen skulle förlängas vara att den skulle utnyttjas vid fler tillfällen än va den gjorde innan den förlängdes. Då vid beslutet 2016 sa man att den användes för start och landning vid drygt 2 000 tillfällen, säger Mariann Gustafsson.

Mariann Gustafsson ville också veta vad slutkostnaden var för att bygga flygplatsen och ved den kostar kommunen i årlig drift idag.

- Den kostade 10,3 miljoner kronor för kommunen samt att kommunen också fick ett tillskott på 2,5 miljoner kronor av Sparbanksstiftelsen och Västerviks Utvecklingscentrum. Den årliga kostnaden för kommunen är drygt 900 00 kronor per år, sa Dan Nilsson.

Dan Nilsson påpekade att räddningstjänsten har haft stor nytta av flygplatsen då brandflyget kunnat stata och landa på flygplatsen.

- Vad det har gjort för kostnadsbesparingar för enskilda skogsägare och kommunen för att bränder upptäckts i tid går inte att säga, men helt klart är att de än mycket högre än vad kommunens investeringar har varit, sa han.

Mariann Gustafsson menade att brandflyget kunnat både starta och lyfta när landningsbanan var kortare.

Hon var också kritisk till att inte några ambulansflyg hade landat på den nya landningsbanan på två år.

- Vilket var ett av de viktigaste argumenten till varför landningsbanan skulle byggas.

Mariann Ville även veta vilken kostnad kommunen har för den drönarverksamhet som finns på flygplatsen.

- Det kostar inte kommunen någonting, men vi upplåter flygplatsen till drönarverksamheten, svarade Dan Nilsson.

- Hur kommer det sig att drönarverksamheten eller räddningstjänsten inte betalar en enda krona till kommunen för de verksamheterna. Trots att det kostar kommunen nästan en miljon kronor om året. Pengar som skulle kunna användas på ett bättre sätt i vård, skola och omsorg, sa Mariann Gustafsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt