Annons:

Nytt smittspårningsteam har tagits fram:

Lisa Labbé Sandelin ser positivt på att ett nytt smittspårningsteam är i startgroparna. Foto: Pressbild

Nytt smittspårningsteam har tagits fram: "Väldigt positivt"

Ett nytt centralt smittspårningsteam är i startgroparna i Region Kalmar län. Det ska underlätta arbetet med smittspårningen.
– Det är väldigt positivt, säger Lisa Labbé Sandelin.

Annons:

På äldreboendet Ekhamra i Överum har sju personer insjuknat i covid-19. Smittspårning har skett, men något resultat av det känner inte regionens smittskyddsläkare till.

– I dagsläget sköts den smittspårningen av Vårdhygien. De jobbar med flera parallella spårningar och vi har tyvärr en del spridning på andra boenden i länet. Med tanke på det är viktigt att fortsätta följa de allmänna råden. Men i just det fallet kan jag inte säga exakt om de är färdiga eller inte, säger Lisa Labbé Sandelin.

En nyhet är att ett centralt smittspårningsteam är i startgroparna. 

– I viss omfattning har vi smittspårat hela tiden, men har varit begränsade i att inte kunna provta kontakter. Det har gjorts vissa djupdykningar och djupgående smittspårning på en del särskilda boenden och vi har trappat upp. Nu ska ett centralt smittspårningsteam med olika kompetenser, så som läkare, sköterskor och sekreterare hantera smittspårningen. Om 50-60 personer ska provtas blir det större och då görs det här för att kunna hålla ihop det. Teamet är i startgroparna och det är väldigt positivt. Det kommer bli lättare att kunna svara på den frågan senare.

Ska följa rekommendationerna

I vissa situationer kommer det dock ändå vara omöjligt att säga hur smittan har kommit in. 

– Hur smittan kom in kan ligga tre till fyra veckor tillbaka i tiden och då kommer man många gånger inte kunna säga det.

I Västervik ska en del personal ha delat visir. Hur ser du på det?

– Det är uppgifter jag inte har hört tidigare. Man ska följa de rekommendationer som finns.

Hur ser du generellt på det?

– Man ska följa rekommendationerna. Jag är inte insatt i detalj, men det finns riktlinjer att följa. Handhar man det på korrekt sätt ser jag inga problem, men Vårdhygien bör besvara den frågan.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt