Annons:

Ökning av covid-19-patienter på sjukhus:

Foto: MostPhotos

Ökning av covid-19-patienter på sjukhus: "Utveckling som känns oroande"

Faran är på intet sätt över vad gäller covid-19, enligt regionen. Den senaste tiden ser man en långsam ökning av covid-19-patienter i behov av sjukhusvård.
– Naturligtvis en utveckling som känns oroande, säger hälso- och sjukvårdsdirektören Johan Rosenqvist.

Annons:

I går var 23 patienter inlagda på sjukhus i Kalmar län och fem av dem vårdades på intensivvårdsavdelning. Fyra av dessa behövde andningsstöd med respirator. Under sista veckan i maj hade man knappt några patienter som krävde intensivvård. 

– Vi är i en långsam stigning uppåt. Det är naturligtvis en utveckling som känns oroande. Ökningen är särskilt påtaglig kring intensivvården. Vi står inför en sommar då befolkningen under några veckor kommer att flerdubblas och parallellt med det ser vi ett ökat tryck på sjukvården generellt, samtidigt som vårdplatserna minskar. Just nu är det ett ansträngt läge. Det är extra skört, säger hälso- och sjukvårdsdirektör Johan Rosenqvist.

Ett ökat resande till länet har redan börjat märkas av.

– Vi ser människor från andra länder som besöker våra akutmottagningar, så vi kan börja se effekterna av att reserestriktionerna släppts. Det talas om att vi kommer få en ökning i hela länet och det är egentligen oavsett ökat resande eller inte. Vi kan påverka det genom social distansering, men med ett ökat resande kan den ökningen komma i slutet av juli eller början av augusti.

"Fått stora konsekvenser"

Det första fallet i Kalmar län konstaterades den 10 mars. Sedan dess har, enligt Socialstyrelsens dödsorsaksregister fram till 10 juni, 52 dödsfall registrerats med covid-19 som dödsorsak. 479 sjukdomsfall har registrerats av Folkhälsomyndigheten fram tills i måndags. 

Kalmar län tillhör dock de län med minst antal fall per 100 000 invånare. I slutet av april och början av maj var belastningen på sjukvården som högst, med ett 40-tal patienter som vårdades samtidigt på länets sjukhus.

– I statistiken blir det väldigt tydligt att enskilda utbrott på äldreboenden har fått stora konsekvenser. Exempelvis har Torsås och Mönsterås tolv dödsfall vardera och där har smittan kommit in på äldreboenden. Delar av befolkningen är skör och därför är det jätteviktigt att vi fortsätter följa de allmänna råden, fortsätta att distansera oss, tvätta händerna, stanna hemma om man är sjuk, säger smittskyddsläkare Lisa Labbé Sandelin.

Semestrar kan avbrytas

Hon betonar att faran på intet sätt är över.

– Alla börjar bli trötta på detta och vi är sämre på att hålla distans och avstånd, och sämre på att följa rekommendationer och de allmänna råden. Jag tror att mycket ligger i beteendet kring att vi ser en uppgång, men de är svårt att säga. Vi har inte ett stort kluster, utan det är fördelat över länet.

Att avbryta semestrar inom vården kan bli aktuellt.

– Vi ser att vi kan klara en stor topp, men det är avgörande när toppen kommer. Om den kommer i slutet av sommaren eller när vi har semester. Kommer den under pågående semesterperiod, så kommer vi behöva vidta åtgärder. Då kan det handla om att ta hjälp från andra regioner eller ringa in folk från semester. Det beror på hur kurvan utvecklar sig, säger Johan Rosenqvist.

"Pågår intensiva förberedelser"

I nuläget testas cirka 200 personer om dagen i länet. Att fortsätta den utvecklingen blir också viktigt, säger hälso- och sjukvårdsdirektören.

– Vi har fullt fokus på att komma igång med testning av virusförekomst. Vi har tekniken för antikroppstest, men PCR-testandet måste vi vidga först. Ett av skälen till att vi lägger energi på bred testning är resandet. Många människor kommer befinna sig i vår region och oavsett om man är bosatt eller inte ska man få veta om man bär på viruset eller inte, så man kan se till att isolera sig tills man är frisk.

När man kan övergå till mer allmän testning är oklart.

– Det pågår intensiva förberedelser och det går raskt framåt. Inom kort kommer det presenteras. Vi har successivt ökat på från en snäv provtagning i början. 

"Extra viktigt"

Länsstyrelsen komemr fortsätta hålla koll på smittläget i Kalmar län och kontrollera efterlevnaden av rekommendationerna.

– Det är extra viktigt att rapportera kontinuerligt för oss som besökslän. Vi vill ge tydliga signaler till regionen om andra beslut eller åtgärder måste fattas. Vi kommer följa detta på veckobasis ända in på hösten noggrant, säger Länsstyrelsens beredskapsdirektör Ana Norlén.

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt