Annons:

Fastighetsägaren håller sig undan – slipper betala vite

Fastighetsägaren till Vårlöksvägen 7 har inte gått att nå, därför återkallas utdömandet av vite för ovårdad tomt.

Fastighetsägaren håller sig undan – slipper betala vite

För tio år sedan kom det in anmälningar om en ovårdad tomt på Vårlöksvägen. Grannarna hade tröttnat på hur skräp låg slängt på tomten och trädgården förföll. Sedan dess har Miljö-och byggnadskontoret försökt att komma i kontakt med fastighetsägaren för att informera om vad som ska göras på fastigheten. Till slut har de fått Mark-och miljödomstolen att döma ut vite till fastighetsägaren. Men denne har inte gått att få tag på, därför återkallas nu utdömandet av vite.

Annons:

Sedan år 2010 har fastigheten på Vårlöksvägen i Västervik varit under Miljö-och byggnadskontorets lupp. Under tiden fram till juni 2020 har fastighetsägaren som idag är i 60-årsåldern, ett flertal gånger uppmanats att städa upp och rensa tomten från skräp och växtlighet som riskerat tränga in till grannar. Den förste oktober förra året biföll Mark-och miljödomstolen en ansökan från nämnden att mannen skulle betala 24 000 kronor i vite till staten för att han inte åtgärdat någonting av det han förelagts att göra. I januari i år besökta kontoret återigen fastigheten och kunde konstatera att ingenting var åtgärdat. Ytterligare vite döms ut av Mark – och miljödomstolen i februari 2020.

Ingen kontakt

För att ett vite ska gå att kräva in ska fastighetsägaren gå att nå personligen, enligt lag.

- Så fort man får tag på personen så är denne skyldig att betala det utdömda vitet, säger Ulf Jonsson (S), ordförande i miljö – och byggnadsnämnden.

Men om personen håller sig undan och inte går att nå försvinner möjligheten att ge personen vite.

Därför återkallas nu ansökan om utdömande av vite. Fastighetsägaren har hållit sig undan och slipper betala vite.

På vilka sätt har nämnden försökt få kontakt med mannen?

- På många olika sätt både från vår sida samt med hjälp av andra myndigheter, säger Ulf Jonsson.

Kan bli ny process

Om Miljö-och byggnadskontoret lyckas få tag på mannen som äger fastigheten på Vårlöksvägen inleds en ny process. Kvarnana ska mala ytterligare ett varv och när väl en domstol beslutat om att vite ska betalas måste mannen återigen kontaktas och vitesbeloppet ska lämnas över.

- Man kan inte utdöma något vite om man inte får tag på personen, säger Ulf Jonsson.

Det finns en möjlighet och det är att lämna över ärendet till Kronofogden för indrivning.

- Vi vet inte hur husets skick är och vad det är värt. Däremot har tomten ett värde då den ligger någorlunda centralt i Västervik, säger Ulf Jonsson.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt