Annons:

BESLUT: NÖJESPARKERNA STÄNGDA ÖVER SOMMAREN

Liseberg är en av de nöjesparker som inte tillåts öppna i sommar. Foto: Pressbild

BESLUT: NÖJESPARKERNA STÄNGDA ÖVER SOMMAREN

Sveriges nöjesparker kommer hållas stängda över hela sommaren. Det fattade regeringen beslut om i dag.
– Vi har gjort en sammanvägd bedömning av detta och anser att de lättnader i restriktioner som förekommit inför sommaren får räcka, säger inrikesminister Mikael Damberg till SR.

Annons:

Nöjesparkerna hade hoppats få lättnader på begränsningen på 50 personer för allmänna sammankomster – men regeringen säger alltså nej.

– Vi har ansvar att se till att smittspridningen inte tar ny fart, säger Damberg.

Nöjesparkerna har argumenterat för att man kan se till att gästerna sprids ut över fälten.

– Många verksamheter säger att man kan det, men vår bedömning är att begräsningen infördes av smittskyddsskäl. Vi har levererat en del öppningar i restriktionerna och vi kommer inte med ytterligare öppningar inför den här sommaren. Det handlar om att hålla i och hålla ut för att smittspridningen inte ska ta fart.

Fattat olika beslut

Många parker har fattat olika beslut. Teaterparken Astrid Lindgrens Värld har öppnat för max 1 500 personer och där tillåts högst 50 personer per tillställningen. Kolmården har öppnat sin djurpark, men tivolidelen hålls stängd. Dagens besked innebär att Gröna Lund och Liseberg inte kommer öppnas i sommar.

Parks and Resorts äger Gröna Lund, Kolmården, Furuvik och Skara Sommarland och koncernchefen Christer Fogelmarck är besviken.

– I takt med att samhällen öppnar upp allt mer har vi under lång tid förberett oss på att öppna med begränsningar i linje med rekommendationerna, precis som det gjorts i grannländerna. Jag har verkligen trott på att vi ska få öppna. Tankarna går till de tusentals ungdomar som nu inte kommer få sina sommarjobb, säger han till SVT.

Bolaget räknar med att tappa en miljard i omsättning och har sagt upp 142 av 450 tillsvidareanställda.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt