Annons:

Testningen utökas – alla med symtom kan beställa självtest

Från och med fredag kan alla med symtom beställa ett självtest för att få besked om de är sjuka i covid-19 eller inte. Foto: MostPhotos

Testningen utökas – alla med symtom kan beställa självtest

Region Kalmar tar nästa steg när det gäller testningen. Alla med symtom ska kunna testa sig från och med fredag. Man bokar via 1177 och genomför sedan ett självtest. 

Annons:

Vid tolv apotek i Kalmar län kommer provtagningsmaterial att lämnas ut till ett friskt ombud till dem som har beställt provtagningen. 

I både Vimmerby och Borgholm kommer också provtagningsmaterial att lämnas ut från lokaler i anslutning till hälsocentralerna med tanke på turismen.

Alla med symtom kan beställa test

Det är självprovtagning som gäller för samtliga utlämningsställen och det innebär att man tar prov på sig själv med provtagningspinne i näsan och i svalg. Sedan lämnas provet in på samma ställe och ett svar får man inom 48 timmar genom att logga in på 1177.se. 

”Vi har skrivit avtal med InfoSolutions och Apoteket AB för att snabbt komma igång med en bredare testning. Totalt beräknar vi att kunna erbjuda 4 500–5 000 tester per vecka”, säger regiondirektör Ingeborg Eriksson i ett pressmeddelande. 

Alla som vistas i Kalmar län med symtom ska kunna hämta ut ett självtest. Förutsättningen är att man har en e-legitimation och kan beställa egenprovtagning via 1177.se. Har man inte möjlighet att skaffa sig e-legitimation ska man vända sig till sin hälsocentral. För utländska medborgare gäller att de ska vända sig till närmaste hälsocentral.

Fakta

Här hämtas hemtesten i norra Kalmar län:

Västervik: Apoteket Lejonet, Västerviks sjukhus.

Vimmerby: I anslutning till Vimmerby hälsocentral.

Hultsfred: Apoteket Kronan.

Högsby: Apoteket Malen.

Oskarshamn: Apoteket Lejonet.

Annons:

Ossian Mathiasson

ossian.mathiasson@dagensvastervik.se

0703787116

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt