Annons:

Svår uppföljning kring omdebatterad bedövningsmetod

Foto: Pixabay

Svår uppföljning kring omdebatterad bedövningsmetod

Djurens rätt kritiserar sekretessbelagda handlingar när de vill göra uppföljning på Guldfågelns bedövningsmetod på kycklingar.
– Under all kritik, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens rätt. 

Annons:

Sedan 2018 har man vetat att Guldfågeln på Öland har använt sig av elbadsmetoden då de ska bedöva kycklingarna innan avlivning. 2019 polisanmälde Djurens rätt företaget för brott mot djurskyddslagen. Nu har man begärt ut handlingar från både Länsstyrelsen och Livsmedelsverket för att göra en uppföljning. Handlingarna är kraftigt sekretessbelagda och det är omöjligt att utläsa hur företaget agerar idag.

– Vi har i dagsläget ingen aning om något faktiskt förbättrats för kycklingarna på Guldfågelns slakteri. Det är under all kritik att sådana här brister inte följs upp med en transparens så att konsumenterna får insyn i hur djuren faktiskt har det, säger Anna Harenius, sakkunnig på Djurens Rätt. 

Elbadsmetoden går ut på att kycklingarna hängs upp i benen i taket när de är vid medvetande och sedan doppas deras huvuden i ett elektrifierat vattenbad. Eftersom många av kycklingarna har benbrott när de kommer till slakteriet, på grund av ovarsam transport, blir metoden osäker och risken är stor att de missar vattenbadet. Det menar Djuren rätt är extra plågsam hantering av djuren. 

– Nu är det upp till Guldfågeln att bevisa att de tar ansvar för kycklingarna, de tidigare bristerna måste åtgärdas omedelbart och Guldfågeln behöver påbörja en utfasning av den kritiserade bedövningsmetod som används, säger Anna Harenius.

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt