Annons:

Riksdagsledamoten vill att oklarheterna kring Hammarskjölds död utreds

Gudrun Brunegård (KD) vill att regeringen trycker på för att oklarheterna kring Dag Hammarskjölds död utreds. Foto: Simon Henriksson

Riksdagsledamoten vill att oklarheterna kring Hammarskjölds död utreds

Riksdagsledamoten Gudrun Brunegård från Vimmerby vill att den svenska regeringen trycker på för att få reda på vad som hände i samband med Dag Hammarskjölds död. 

Annons:

Den 18 september 1961 i dåvarande Rhodesia förolyckades FN:s generalsekreterare Dag Hammarskjöld i en flygkrasch. 

– Det har ända sedan planet störtade och alla ombord omkom figurerat uppgifter om att det inte var en olycka, utan en högst avsiktlig nedskjutning av det plan som FN:s generalsekreterare färdades med. Vem eller vilka som skulle ligga bakom är en viktig fråga att reda ut av den specialla undersökningsdomare som FN tillsatt och som nu fått förlängd tid, säger Gudrun Brunegård (KD). 

Hon har nu ställt en fråga till utrikesminister Ann Linde (S) om hur regeringen ska agera för att förmå andra länder att ställa sina arkiv till förfogande i FN:s utredning av vad som verkligen hände.

"Ett nationellt trauma uppstod mitt i ett internationellt konfliktområde. Vad som egentligen hände och varför har utretts i flera omgångar, men har försvårats av olika nationers intressen i området. Det kan inte uteslutas att Sverige av diplomatiska skäl låtit sig påverkas i sina tidiga ställningstaganden, vilket kan anas av den granskning som Mathias Mossberg, Sveriges särskilde utredare i granskningen av olyckan, framfört i rapporten ”Tragedin i Ndola – den mänskliga faktorn eller yttre påverkan” som presenterades på Utrikesdepartementet den 18 november 2019", skriver hon i sin fråga.

Stamgods i Tuna

Men det räcker inte att andra länder öppnar sina arkiv, menar Brunegård. 

– Det finns uppenbara oklarheter i den svenska utredningen, vilket tydliggjorts genom Mossbergs rapport, som färdigställdes hösten 2019. Det förefaller som att den svenska undersökningen, både direkt efter olyckan och även i ett senare skede, valde att i sina slutsatser lägga sig närmare den rhodesiska utredningen än den utredning som FN genomförde. Sverige lade därmed locket på för de vittnesuppgifter som fanns om ett annat flygplan och explosion, som tyder på att det kunde finnas en annan orsak än "pilotfel" bakom att Hammarskjölds plan störtade.

Svar på frågan väntas den 21 juli. 

Familjen Hammarskjöld har sitt stamgods, Tuna gård, i Vimmerby kommun. Dag Hammarskjölds far föddes på en närliggande gård, Wäderums gård, några kilometer sydost om Tuna. 

Annons:

Simon Henriksson

simon.henriksson@dagensvastervik.se

076 815 45 71

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt