Annons:

Stor brist på bostäder för funktionsnedsatta – så ser det ut i din kommun

Många kommuner i landet saknar bostäder för funktionshindrade. Foto: Pixabay

Stor brist på bostäder för funktionsnedsatta – så ser det ut i din kommun

144 av de 273 kommuner som svarat på enkäten uppger att de har brist på bostäder för människor med funktionshinder. Bland dem finns både Vimmerby och Västervik. I Hultsfred finns det däremot ett överskott.

Annons:

Varje år sammanställer Boverket tillgången till bostäder för funktionsnedsatta i landets kommuner. I år har 273 kommuner svarat på enkäten och mer än varannan uppger att det finns en brist på gruppbostäder, servicebostäder och/eller särskilt anpassade bostäder.

Hultsfred är en av blott fyra kommuner i undersökningen som har ett överskott på bostäder inom den här sektorn. Man bedömer också att det kommer finnas en balans om både två och fem år.

Västervik har underskott i dag och tror sig kunna ha avhjälpt bristen om fem år. Vimmerby har också underskott och tror på balans både om två år och fem år.

"Inte försvarbart"

Funktionsrätt Sverige är missnöjt med hur det ser ut i kommunerna.

– Det är inte försvarbart att det ska se ut så här. Kommunerna har ansvar för sina medborgare, och det här är dessutom medborgare som är extra utsatta och inte kan ordna bostaden på egen hand.Här har vi en grupp människor som fått beslut om en bostad från kommunen, men som sedan inte kan använda det beslutet. De är helt enkelt inte prioriterade från kommunernas sida, säger Elisabeth Wallenius, ordförande för organisationen, till Hem & Hyra.

Många personer blir kvar hemma hos sina föräldrar när kommunerna inte kan erbjuda någon bostad.

– De här människorna får inte chans att utvecklas samt stärka sin egen förmåga och självkänsla. Och till sist har deras föräldrar blivit för gamla för att ta hand om dem. Har man då en funktionsnedsättning och kanske en nedsatt kognition blir förändringen att flytta ännu svårare, säger Wallenius.

Annons:

Jakob Karlsson

jakob.karlsson@dagensvastervik.se

073 501 41 26

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt