Annons:

Loftahammarsbor JO-anmäler Västerviks kommun

Loftahammarsbor anser att återvinningsstationen på orten måste tömmas oftare på sommaren än under vintern. Nu väljer de att JO-anmäla kommunen.

Loftahammarsbor JO-anmäler Västerviks kommun

En grupp boende i Loftahammar, JO-anmäler Västerviks kommun, då de anser att JO ska granska hur upphandlingen och skötseln av återvinningsstationen har skötts av kommunen.

- Man underlåter att ta hänsyn till den varierade mängd människor som bor på orten olika delar på året, skriver de i sin anmälan.

  

Annons:

Loftahammar är en turistmagnet under sommarhalvåret, då befolkningen mångdubblas. Under sommaren uppskattar Loftahammarsborna, som lämnat in JO-anmälan, att det bor mellan 10 000 – 20 000 personer på orten och de öar samt orter som finns runt omkring. Under vinterhalvåret är det cirka 800 personer som bor i och utanför Loftahammar.

Det innebär att med så många fler människor som vistas i området ökar också trycket på återvinningsstationen. Fler människor ger mer avfall. Ändå töms inte återvinningsstationen så ofta som den behövs göras. Avfall och skräp som inte får plats i behållarna ställs på marken vid sidan om, vilket får djurlivet att komma till platsen för att söka efter mat.

Vid återvinningsstationen finns det skyltar som upplyser vilket telefonnummer som man ska ringa när det staplas för mycket skräp på marken. Telefonnumret går till det företag som vunnit den kommunala upphandlingen. Där svarar man att tömningen av behållarna görs efter ett förutbestämt schema, så ofta som upphandlingen har specificerats.

Personerna som JO-anmält kommunen har också varit i kontakt med Västerviks kommun, som avsäger sig allt ansvar utan hänvisar till det företag som man gjort upphandlingen med.

Loftahammarsborna vill nu att JO ska utreda den gällande upphandlingen med hänsyn till de varierande befolkningsmängd som finns på orten under olika årstider. Vilket leder till att återvinningscentralen blir överfull under sommaren.

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt