Annons:

Hyresavtal delar KS – ska boendet vara kommunalt eller privatägt?

Dan Nilsson (S) och Harald Hjalmarsson (M) har olika synsätt på frågan om byggnationer av kommunala hus.

Hyresavtal delar KS – ska boendet vara kommunalt eller privatägt?

Hyresavtalet för det särskilda boendet i Gamleby togs upp vid KS i måndags. Moderaterna anser att TjustFastigheter har satt hyran utan konkurrens medan majoriteten menar att hyran är rätt och konkurrensutsatt.

Annons:

Det är två helt olika synsätt som diskuterades vid kommunstyrelsens sammanträde i måndags, när det gällde hyressättningen för det särskilda boende i Gamleby som kommer att byggas på Katedern 11. Synsätten gäller hur kan kommunstyrelsen veta om den hyra som TjustFastigheter sätter är den billigaste hyran.

– Vi vet bara att det är en hyra. Vi vet inte om det går att bygga billigare när byggnationen inte är konkurrensutsatt, säger Harald Hjalmarsson (M).

"Har grepp om hela frågan"

Conny Tyrberg (C) är av en annan uppfattning.

– TjustFastigheter tar in entreprenörer som bygger det särskilda boendet efter det att de har genomfört en upphandling. Byggnationen blir därmed utsatt för konkurrens. Det som skiljer oss i uppfattning är vem som ska äga huset, säger han.

Varför är det viktigt att ett kommunalt bolag ska bygga det särskilda boendet?

– I det här fallet är det så att vi har grepp om hela frågan som vi äger. Det är särskilt kopplat till specifik sjukvård. Skulle det sedan visa sig det kommunala bolaget skulle göra en vinst, har vi möjlighet att stärka upp socialförvaltningen eller göra nya investeringar, säger Dan Nilsson (S) kommunstyrelsens ordförande.

Varför är det viktigt att det särskilda boendet byggs i privat regi?

– Det har inte med ägande att göra utan bara att kommunen ska veta att man får det byggt till bästa möjliga pris. I dag vet vi inte vad det kostar att bygga mer än att vi får en hyra att ta ställning till. Ingen annan än TjustFastigheter har tittat på det ingen extern part har kunnat titta djupare på vad det skulle kosta att bygga för dem. Vi är övertygade om att det går att bygga effektivare än vad kommunen kan. Det är bara att hoppas att det inte är så, men vi vet inte, säger Harald Hjalmarsson.

Lång process

Det särskilda boendet i Gamleby ska ersätta Erneborg och delar av Hagnäsgårdens särskilda boende i Gamleby. Anledningen är att de båda husen är i väldigt dåligt skick och det behövs nya lokaler för de äldre. Socialnämnden gav uppdraget till Bostadsbolaget redan 2016 att projektera för ett nytt särskilt boende. Processen har tagit tid och när politiken ska fatta beslut om hyran är de oense. Men någon längre tid ska processen inte ta det lovar Harald Hjalmarsson.

– Det har tagit på tok för lång tid redan nu därför skickar vi med vår inställning men vill inte fördröja beslutet genom att yrka på återremiss, säger han.

Krav på återremiss lämnade dock Kristdemokraterna som menar att de 52 platser som planeras att byggas är för få. Enligt KD ska det utökas till 62 platser. Yrkandet fick inte gehör av övriga partier.

Hyran som beslutet handlade om blir en hyreshöjning på 4 963 382 kronor per år.  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt