Annons:

Sensationellt fynd av tidigare okänd runsten

Runstenen som plöjdes upp på Hellerö gård utanför Vråka är ett sensationellt fynd.

Sensationellt fynd av tidigare okänd runsten

En närmare två meter och en meter bred sten plöjde lantbrukaren Lennart Larsson, på Hellerö Gård, upp för några år sedan. Stenen hade bra form och var platt vilket gjorde att Lennart sparade stenen till framtida behov. När stenen väl kom tillanvändning upptäcktes att den var täkt med runor. Ett sms skickades till arkeolog Veronica Palm.- Det var tur att jag redan satt ner, annars hade jag trillat omkull, säger hon.


  

Annons:

Att det rörde sig om en runsten hade inte Lennart Larsson en tanke på förrän han behövde ha en ny trappsten till sitt uthus. Stenen han sparat hämtades med traktor och senare upptäckte Lennart att det var runor på stenen.

Familjen Larsson kontaktade Veronica Palm, vice museichef och arkeolog på Västerviks museum.

- Ett otroligt fynd. Det var tur att jag satt ner när jag fick sms:et i onsdagskväll, säger hon.

Hon säger att det är en plats man kan förvänta sig att hitta en runsten, men att den inte hittats tidigare är mycket ovanligt.

- Familjen har tidigare år 2006 hittat en stor silverskatt på sina marker. Det finns också fynd av silverskatter i Loftahammar och mot Edsbruk, vilket tyder på att det var en vandringsled som gick från Loftahammar mot Edsbruk, säger Veronica Palm.

Att det skulle stå en runsten vid en vandringsled är inte något som överraskar Veronica.

- Man ville visa att man kunde rista en runsten över en betydelsefull person som avlidit. Det var inte alla som kunde eller hade den möjligheten.

Innebär det att den personen som dött och den som lät rista runstenen var av hög börd i samhället?

- Ja det skulle jag kunna säga.

Inskriptionen

Runolog Magnus Källström på Riksantikvareatsämbetet Runverket har tittat på stenen.

- Det är årets fynd eller bättre än så, säger han.

Det är många år sedan en okänd runsten hittats i Sverige.

Magnus Källström kunde omedelbart tyda stenens inskription.

- Gärder reste denna sten efter Sigdjärv sin fader, Ögärds make.

Runstenen är ristad i ett kantföljande rundjur som biter i sin egen svans.

- Utformningen av rundjurets huvud, talar för att stenen ska dateras till 1000 -talets första hälft, säger Magnus Källström.

Den dateringen gör att Veronica Palm ser fyndet som än mer intressant.

- Silverskatten som hittades 2006 hade mynt i sig och det senast präglade myntet var från 1020. Det visar att de med största sannolikhet var samma släkt, kanske samma tid som skatten grävdes ner och runstenen restes, säger hon.

Kommer ni att genomföra utgrävningar i området?

- Det har vi inte planerat än. Vi skulle kanske försöka hitta platsen där stenen är rest, då det måste ha funnits stenar som stöttat upp runstenen. Men än är inget beslut taget om det. Helt klart är att det finns potential för mer forskning i området.

Ska rengöras

Länsstyrelsen i Kalmar kommer nu att rengöra och konservera runstenen. Där efter kommer den att kunna beskådas av allmänheten under senhösten.

Var kommer stenen att ställas ut?

- Förhoppningsvis vid Hellerö gård där den hittades. Det beror på i vilket skick den är i. Den har en spricka i sig som tillkommit för mycket länge sedan. Man måste säkra så att den inte går sönder av frostsprängning om den står ute, säger Veronica Palm.

 

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt