Annons:

Nämnden tvingas bevilja bygglov för mast i Skedshult Ravenäs

Fågelarten tjäder behandlas på olika sätt när miljö-och byggnadsnämnden gör sina bedömningar av negativ påverkan av narurresurser.

Nämnden tvingas bevilja bygglov för mast i Skedshult Ravenäs

Mark-och miljööverdomstolen tar inte upp ärendet om en hög mast i Skedshult Ravenäs. Det innebär att miljö-och byggnadsnämnden tvingas bevilja bygglov, trots att de tidigare avslagit ett bygglov av masten.

Annons:

Ansökan kom 2018 om att en 90 meter hög mast skulle placeras i Skedshult Ravenäs. Miljö- och byggnadsnämnden avslog ansökan, bland annat för att det fanns en tjäderpopulation i området.

Sökande överklagade till Mark-och miljödomstolen som upphävde nämndens beslut. Därefter överklagade nämnden till Mark-och miljööverdomstolen som inte ger prövningsrätt.

– Det är ett tydligt beslut från Mark-och miljödomstolen som gör att vi måste bevilja bygglov för masten, säger Carolina Stalebrant, verksamhetschef för miljö- och byggnadskontoret.

Tjäder behandlas olika av nämnden

Anledningen till att nämnden från början valde att avslå bygglovet var de staglinor som håller masten på plats. Tjädrar i området bedömdes kunna flyga in i dessa linor och skada sig och tjäder är en skyddad art. I ett annat område i Västerviks kommun anser miljö- och byggnadsnämnden att det inte föreligger något hot mot just tjäderpopulationen trots att det utgör en mycket större risk för den arten.

Hur kommer det sig att nämnden är negativ till uppförande av en mast i Skedshult, men positiv till att bygga mer än 50 vindkraftverk söder om Hjorted också i ett område där det också är mycket tjäder?

– Det kan jag inte svara på just nu då jag inte har det ärendet framför mig, säger Carolina Stalebrant.

 

  

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Kommentera

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

Annons:

BakåtPausaPlayFramåt